ČEZ: Česko svítilo modře - včetně ostravského Domu energetiky

03.04.2021 12:42

ČEZ se opět připojil k akci Česko svítí modře – podporou osvětového významu akce (v MSK nasvícením Domu energetiky v Ostravě a také elektráren a objektů v dalších krajích) i finanční podporou projektů, které pomáhají lidem s poruchou autistického spektra.

ČEZ: Česko svítilo modře - včetně ostravského Domu energetiky
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Přestože již druhým rokem je hlavním celoplanetárním tématem doba covidová, nelze zapomínat na lidi s vážnými zdravotními handicapy. Skupina ČEZ se proto již posedmé připojila k celorepublikové kampani „Česko svítí modře“, jejímž cílem je porozumět světu lidí s autismem. V noci z 2. na 3. dubna se napříč celou republikou rozzářily od 18 hodin vybrané industriální, administrativní a další objekty modrou barvou, která symbolizuje mezilidskou komunikaci. V Moravskoslezském kraji byl tradičně modře nasvícen Dům energetiky v Ostravě. Nadace ČEZ také přispěla 63 tisíci korunami ostravskému spolku AlFi, který se zaměřuje na pomoc rodinám s dětmi s autismem, a prostřednictvím aplikace EPP – Pomáhej pohybem umožní pomáhat i dalším.

„Díky podpoře Nadace ČEZ můžeme zaplatit vzdělávací kurzy a stáže pro poradce Rané péče AlFi, aby si naši zaměstnanci prohloubili odbornost v oblasti diagnostiky a terapeutické práce s dětmi s poruchou autistického spektra. Grant nám umožní rozvíjet oblasti, na které neziskovkám v rozpočtu příliš financí nezbývá, ale přitom jsou zásadně důležité pro zlepšování kvality naší péče i pro profesní růst a tedy i spokojenost zaměstnanců,“ upřesnila předsedkyně spolku Gabriela Mariánková.

V rámci celorepublikové charitativní aplikace EPP – Pomáhej pohybem podpoří Nadace ČEZ Autistickou konferenci, na níž vystupují sami lidé s poruchou autistického spektra a velkou měrou se podílejí na její organizaci. Konferenci organizuje Nadační fond ATYP, kterému mohou lidé vysportované body připisovat od 2. dubna (viz také ZDE).

Světový den zvýšení povědomí o autismu, který připadá právě na 2. dubna, má každoročně za cíl zvýšit informovanost veřejnosti o poruchách autistického spektra. V předchozích letech akce probíhala krom nasvícení objektů modře také formou různých besed a návštěv sdílených prostor, aby se lépe podpořilo vzájemné porozumění a bořily předsudky, tentokrát bylo vzhledem k epidemickým opatřením vše hlavně o modrém světle, tedy barvě, která symbolizuje komunikaci a sebevyjádření, což je jedna z oblastí, ve které mají lidé s autismem největší potíže.

Anketa

Necháte se očkovat proti covidu-19? (Ptáme se od 1.4.2021)

hlasovalo: 19333 lidí

„Nasvícením našich objektů po celé České republice chceme již tradičně poukázat na důležitost otevřené komunikace o autismu a bourání bariér a mýtů, které poruchy autistického spektra provázejí,“ říká Michaela Chaloupková, leader udržitelného rozvoje a členka představenstva Skupiny ČEZ. „Přímé pomoci v této oblasti se přitom věnujeme dlouhodobě, ať již prostřednictvím Nadace ČEZ, nebo naší pravidelné zaměstnanecké sbírky „Plníme přání, myslíme na druhé“. Organizace, zaměstnávající osoby s autismem, zapojujeme také do našich tradičních vánočních a velikonočních trhů chráněných dílen. Ačkoliv nám epidemie již nějakou dobu nedovoluje je organizovat přímo v našich prostorách, pořádáme je alespoň on-line.“

Kromě Domu energetiky byly v rámci Skupiny ČEZ nasvíceny i další objekty, například Jaderná elektrárna Dukovany, Zámeček u Informačního centra Jaderné elektrárny Temelín, Zákaznické centrum v Plzni, Malá vodní elektrárna Hučák v Hradci Králové, děčínské sídlo ČEZ Distribuce a elektrárny v severočeských Tušimicích a Ledvicích.

Aktivita energetiků i celý projekt Česko svítí modře pomáhá naplňovat jeden z Cílů udržitelného rozvoje OSN (SDGs), ke kterým se Skupina ČEZ hlásí, konkrétně cíl 10 – Méně nerovností.

Porucha autistického centra postihuje každé 40. narozené dítě, s některou z forem autismu žije v České republice kolem 250 tisíc občanů. I jim patří 2. duben, neboť v tento den se lidé na celém světě zapojují do osvětové kampaně Light it up blue, u nás s názvem Česko svítí modře, kterou iniciuje platforma Naděje pro autismus.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Petr Bendl byl položen dotaz

Pomoc zemědělcům

Dobrý den, jste pro pomoc zemědělcům kvůli nepřízni počasí? Já to narovinu nechápu. Proč se pořád zemědělci tak podporují? Netvrdím, že to mají lehké, ale kdo to má dnes snadné? A podporují se snad jiná odvětví, protože se jim nedaří? Neměli by se zemědělci na takovou situaci připravit a třeba nějak...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravskoslezský kraj: Sobota nabídne na Hukvaldech Hrad plný pokladů

22:03 Moravskoslezský kraj: Sobota nabídne na Hukvaldech Hrad plný pokladů

Akce Hrad plný pokladů nabídne celodenní zábavný kulturní program na hradě Hukvaldy. Formou workshop…