ČEZ: V Dukovanech vzniká první digitální 3D schéma provozu jaderné elektrárny

02.04.2021 13:43

Odborníci v Dukovanech vytváří první reálný 3D model jaderné elektrárny. Výsledkem bude digitální model s detailními daty skutečného dispozičního uspořádání.

ČEZ: V Dukovanech vzniká první digitální 3D schéma provozu jaderné elektrárny
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

To umožní zjednodušit činnosti a zefektivnit práci při provozu zařízení a jeho údržbě, zejména v prostorech, které jsou za běžného provozu nepřístupné. Už nyní model Dukovan obsahuje 3D scany 339 místností a po úplném dokončení bude zahrnovat 1127 místností, výrobních hal a sálů.

Podkladem pro vytvoření 3D modelu je obrovské množství dat, která energetici získávají pomocí laserového snímání technologie s velmi vysokou přesností a citlivostí. „Digitalizace je jednou z dlouhodobých priorit celé divize jaderná energetika. Projekty v oblasti práce s daty, virtuální reality nebo 3D tisku přináší konkrétní a hmatatelné výsledky směřující k dalšímu zvyšování bezpečnosti a efektivity,“ říká ředitele divize jaderná energetika Bohdan Zronek.

Anketa

Necháte se očkovat proti covidu-19? (Ptáme se od 1.4.2021)

hlasovalo: 19333 lidí

Pilotní snímání provozu proběhlo na třetím a čtvrtém výrobním bloku už na podzim, kde energetici rozmístili stacionární scaner, který vysílá a následně zpětně přijímá laserový paprsek s maximální rychlostí více než 1 mil bodů za sekundu. Takto získali přesná data o zařízení snímaných prostor podle skutečnosti. „Jaderný průmysl vždy patřil mezi obory využívající špičkovu technologii. Proto i my při přípravě výrobního zařízení na dlouhodobý provoz elektrárny využíváme nové technologie a moderní postupy, které nám v tom pomáhají,“ hodnotí nové postupy Roman Havlín, ředitel Jaderné elektrárny Dukovany.

Speciální skenovací zařízení pokrývá oblast zorného pole skeneru, která dosahuje 360° x 320°. Stacionární snímač současně vytváří 3D panoramatickou fotografii s rozlišením až 80 Mpx pomocí HDR kamery. Získaná data pak odborníci převádí do uživatelsky přístupné podoby - 3D modelu, který poskytuje přesnou informaci o dispozičním uspořádání technologie, jako jsou čerpadla, parovody, horkovody, ventily, měřící přístroje, ale i další, jako např. rozvod požární vody apod.

Vytvořený model bude sloužit při prokazování souladu skutečného stavu a projektu bez nutnosti opakovaných fyzických kontrol technologie, k přípravě údržby s použitím prostorové informace, k optimalizaci transportu nadměrných zařízení, pro přípravu modifikací nebo výcvik a školení zaměstnanců. „Díky digitalizaci očekáváme zvýšení efektivity některých činností až o 40%. Nejen, že uspoříme nutnost některých prací, ale navíc je vše přehlednější, díky digitalizaci máme neustále detailní přehled o technologii i prováděné práci,“ doplňuje manažer útvaru řízení ICT Miroslav Choura.

Od začátku roku elektrárna Dukovany vyrobila 3 209 746 megawatt hodin elektřiny. Dukovany a Temelín jsou zdroje, které produkují největší množství čisté elektrické energie a podílí se tak výraznou měrou na bezemisní výrobě Skupiny ČEZ. Ročně se díky jaderným elektrárnám nevypustí do ovzduší přibližně dvě desítky miliónů tun CO2.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČOI: Hračka na baterie „Pistole LN 320/305“, která představuje vážné riziko

7:02 ČOI: Hračka na baterie „Pistole LN 320/305“, která představuje vážné riziko

Česká obchodní inspekce zjistila, že na tuzemském trhu je v nabídce výrobek, který představuje vážné…