ČEZ: Pilotní projekt nové metody kontroly přidružené šachty reaktoru

30.03.2021 16:09

Odborníci z JE Dukovany pomocí speciálního snímacího zařízení, provedli pilotní kontrolu korozivzdorné (nerezové) výstelky 14 metrů hluboké šachty na postamentu rektoru čtvrtého výrobního bloku.

ČEZ: Pilotní projekt nové metody kontroly přidružené šachty reaktoru
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

První takto provedené nepřímé vizuální ověření stavu povrchu korozivzdorné nerezové výstelky poskytlo vyšší kvalitu a míru detailu kontrolovaného zařízení. To vše bez jinak nutné přítomnosti personálu uvnitř šachty a s vyšší bezpečností jejího provádění.

„Zavádění nových kontrolních metod a využívání nových technologií pro provádění kontrol na jaderných elektrárnách je jedním z dlouhodobých projektů, který nám pomáhá při přípravě zařízení na dlouhodobý provoz elektrárny. Tento pilotní projekt potvrdil efektivnost i požadovanou kvalitu výstupů při provádění vizuálních kontrol zařízení“ uvedl Roman Havlín, ředitel Jaderné elektrárny Dukovany.

Anketa

Je smrt Petra Kellnera ztrátou pro Českou republiku?

77%
11%
hlasovalo: 14369 lidí

Celková kontrola trvala jen 3 hodiny, během kterých technici pořídili 9 500 ks detailních fotografií s rozlišením 40 Mpx. Z nich pak vytvořili 3D model a rozvinutý plášť celé výstelky, který bude sloužit jako podklad pro vyhotovení mapy indikací stavu povrchu.

„Do takto zhotovených podkladů lze velice jednoduše zanášet a kategorizovat případné zjištěné vady, včetně změření jejich velikosti a při následných kontrolách umožňují tyto podklady sledovat trend zaznamenaných indikací,“ uvedl Ivan Štěpán, manažer útvaru technická kvalita JE.

Šachta číslo jedna se nachází na postamentu každého reaktorového bloku a přes bazén skladování použitého paliva je spojena přímo s reaktorem. Slouží pro zavážení koše s čerstvými palivovými kazetami při výměně paliva nebo při zavážení použitého paliva do obalového kontejneru. Všechny tyto činnosti probíhají pod vodou, která musí být naprosto čistá. Vnitřní plášť šachty i sousedního bazénu skladování proto pokrývá korozivzdorná výstelka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Půta: Rezignovat na funkci se nechystám

17:17 Hejtman Půta: Rezignovat na funkci se nechystám

Tiskové prohlášení hejtmana Martina Půty k tzv. kauze Liberec