ČEZ: Cestu k Hadáčkovu křížku lemují nově vysazené mladé duby

17.04.2019 19:32

Nedrahovice - Ovlivnit krajinný ráz a podpořit potřebné zachycení vody v půdě bylo cílem jarní výsadby nové aleje na kraji Nedrahovic na Sedlčansku. Její realizaci podpořila Nadace ČEZ v rámci grantu 75 970 korunami.

ČEZ: Cestu k Hadáčkovu křížku lemují nově vysazené mladé duby
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

 Ač v polovině dubna i nad rodištěm Diviše Černína z Chudenic, jednoho z předáků stavovského povstání popraveného roku 1621 katem Mydlářem na Staroměstském náměstí, počasí jaro příliš nepřipomínalo, sešli se místní obyvatelé se sousedy z nedaleké Jesenice nad společnou výsadbou dubové aleje. Ta nyní roste na kopci Kamenice u cesty k Hadáčkovu kříži. Mezi sázejícími nechyběli například ani členové spolku Sumiko, který usiluje o obnovu historických a přírodních památek na Sedlčansku, a senioři z Klubu 50+.

Nákup malých dubů a odborné práce související s výsadbou finančně podpořila Nadace ČEZ částkou 75 970 korun v rámci grantového řízení Stromy. „Výsadbou aleje navazujeme na proces revitalizace krajiny zahájený v roce 2012, kdy jsme v dané lokalitě obnovili zaniklou cestu a zrekonstruovali polní kříže. Počítáme s tím, že nové stromy pozitivně ovlivní krajinný ráz a napomohou k zachycení tolik potřebné vody,“ osvětlil důvod lidským přičiněním vzniklé nové liniové zeleně starosta Nedrahovic Čestmír Sosnovec. V následné péči o dubovou alej hodlá obec spolupracovat s místními zemědělskými subjekty a zájmové spolky. Půjde hlavně o zálivku stromů a vyžínání trávy kolem kmenů. A také jejich ochranu proti okusu divokou zvěří.

Lípy, habry, duby či ovocné stromy a další dřeviny, včetně okrasných keřů zapouštějí kořeny v obydlených místech i ve volné krajině díky grantovému řízení Nadace ČEZ Stromy už osm let. „Doposud bylo podpořeno více než 400 projektů zaměřených na výsadbu zeleně a obyvatelé měst a obcí tak zasadili téměř 93 500 stromů a keřů. Těší nás, že jim můžeme vycházet vstříc a zároveň tak přispět ke snížení emisí CO2. Jistě není bez zajímavosti, že jeden strom za celý svůj vegetativní život ho odebere z ovzduší přibližně jednu tunu. Vzrostlá zeleň rovněž slouží jako přirozený kryt a zdroj potravy pro drobné živočichy, větrolam nebo protihluková stěna,“ uzavřela Michaela Ziková, ředitelka Nadace ČEZ.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…