ČEZ: Cvičení v Temelíně se okolí nedotklo

30.10.2018 20:29

Reakci na závažné problémy hned na obou blocích si dnes procvičovali v Jaderné elektrárně Temelín. Díky online propojení simulátoru a havarijního střediska probíhalo vše v reálném čase. Do devátého letošního cvičení se v jihočeské elektrárně zapojila padesátka lidí. Okolí se cvičení nedotklo.

ČEZ: Cvičení v Temelíně se okolí nedotklo
Foto: ČEZ
Popisek: Jaderná elektrárna Temelín

Právě online přenos byl hlavním rozdílem oproti jiným cvičením, které Temelín ročně absolvuje. Standardně vše běží podle papírového scénáře. Tentokrát závažnou situaci naprogramovali instruktoři přímo do softwaru simulátoru. Situace se tak odvíjela od zásahu operátorů. Vše tedy probíhalo jako ve skutečnosti a v reálných časech. „Tento typ cvičení je velmi důležitý, protože podmínky jsou simulovány velmi věrohodně a to jak časově, tak i z hlediska vývoje situace,“ vysvětlil Jan Kruml, ředitel temelínské elektrárny.

Poslední letošní cvičení se týkalo pouze operátorů na simulátoru a havarijního štábu elektrárny. Zatímco operátoři stabilizovali situaci, odborníci v havarijním štábu přijímali opatření k ochraně personálu a doporučovali technická řešení vzniklých komplikací. Smyslem bylo, aby si všichni zapojení odborníci procvičili své úkoly, které by při podobné situaci museli řešit.

V Temelíně letos celkově cvičili devětkrát. Scénáře byly různé, od ekologických událostí, přes požár, až po řešení složitých havárií.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

16:08 Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

Finanční správa začala poplatníky vyrozumívat o nové výši daně z nemovitých věcí. Zhruba milion drži…