ČEZ: Díky optimalizaci provozu v Dukovanech opět zvyšují dodávky bezemisní energie

21.06.2022 10:06 | Komerční článek

Díky modernizaci a optimalizaci provozu chladicích věží zvýší ČEZ výrobu v Jaderné elektrárně Dukovany o přibližně 15 500 MWh. Odpovídá to roční spotřebě více než 5000 domácností. České jaderné elektrárny tak pokračují v trendu dalšího posilování bezpečnosti a efektivity. Energetici zároveň připravují další projekty v této oblasti.

ČEZ: Díky optimalizaci provozu v Dukovanech opět zvyšují dodávky bezemisní energie
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Jen zdánlivě drobné snížení průměrné teploty cirkulační chladicí vody o 0,35 °C umožní zvýšit efektivitu celé elektrárny. Díky lepšímu chlazení sekundárního (nejaderného) okruhu generátory dodají do sítě, podle předběžných výpočtů 15 539 MWh elektřiny navíc.

„Od spuštění prvního dukovanského bloku se nám podařilo výkon našich jaderných elektráren bezpečně zvýšit o téměř 500 megawatt, bez jakýchkoliv emisí či záborů půdy. Můžeme to přirovnat ke stavbě menšího jaderného bloku či velké uhelné elektrárny,“ říká člen představenstva a ředitel divize jaderná energetika Bohdan Zronek.

Aktuální modifikace v Dukovanech spočívá v propojení okruhů chladicí vody mezi novými ventilátorovými a stávajícími chladicími věžemi. Energetici proto musí většinu prací soustředit do období odstávek pro výměnu paliva, při kterých je část zařízení nevyužívaná.

„Dlouhodobě hledáme všechny příležitosti, jak zvyšovat naši efektivitu. Od roku 2014 se nám podařilo ušetřit 160 000 MWh elektřiny a věřím, že jsme ještě neskončili,“ dodává ředitel dukovanské elektrárny Roman Havlín.

Obě české jaderné elektrárny hodlá ČEZ provozovat nejméně 60 let. Přizpůsobuje tomu plán investic, které směřují jak do dalšího zvyšování bezpečnosti, tak také efektivity výroby. Roční průměrné investice dosahují v Dukovanech dvou miliard korun, které směřují do dalšího posilování bezpečnosti a právě zvyšování efektivity.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…