ČEZ: Dobíjení elektromobilů v jižních Čechách meziročně o třetinu vzrostlo

27.01.2024 16:44 | Tisková zpráva

Celkem 201 443 kWh ekologické elektřiny loni odebrali řidiči elektromobilů na stojanech ČEZ v Jihočeském kraji. V porovnání s rokem 2022 je to o 33 procent více. Souvisí to především se zvyšujícím se počtem elektrických vozidel a rostoucím počtem dobíjecích stojů. Těch aktuálně ČEZ na jihu Čech provozuje 33, tedy o třináct více než v roce 2022. Po celé zemi ČEZ provozuje 660 dobíjecích stojanů, tedy v meziročním srovnání o 144 více. Síť roste díky prostředkům přidělovaným Operačním programem Doprava i díky investicím z vlastních zdrojů Skupiny ČEZ. Od 15. ledna ČEZ zlevnil pro zákazníky dobíjení až o 35 procent.

ČEZ: Dobíjení elektromobilů v jižních Čechách meziročně o třetinu vzrostlo
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

V Jihočeském kraji ČEZ aktuálně provozuje 33 veřejných dobíjecích stanic, tedy o dvě třetiny více než před rokem. Kromě krajské metropole Českých Budějovic jsou také v Českém Krumlově, Hluboké nad Vltavou, Jindřichově Hradci, Písku, Prachaticích, Soběslavi, Strakonicích, Temelíně, Třeboni a Vimperku. V okolí Lipna je řidiči mohou využívat v Černé v Pošumaví, Horní Plané a v samotném Lipně nad Vltavou. Loni řidiči e-aut na těchto stanicích odebrali celkem 201 443 kWh ekologické energie, tj. palivo pro 30 e-aut na cestu kolem světa.

Aktuálně ČEZ po celé zemi provozuje přes 660 veřejných dobíjecích stojanů o celkovém výkonu téměř 50 MW. Majitelé elektromobilů mohou v dobíjecí síti ČEZ využít až 1800 dobíjecích bodů a přibližně stejný počet u dalších provozovatelů dobíjecích stanic. U ultrarychlých stojanů mohou lidé doplnit energii na dalších 150 kilometrů během deseti minut.

„Podporu a rozšiřování individuální i veřejné elektromobility v České republice vnímáme jako náš velký úkol. Česká republika má v podílu ultrarychlých a rychlých stanic v síti před Evropou náskok a rádi bychom jej i díky zkvalitňování naší sítě pomohli udržet. Zrychlili jsme proto instalace nových stanic a navyšujeme nejen jejich výkon ale i počty stojanů na nejfrekventovanějších místech. Letos očekáváme zrychlení růstu odebrané energie o víc než 30 procent, zejména díky očekávanému zrychlení růstu počtu elektromobilů na českých silnicích. Hlavním cílem je urychlení výstavby ultrarychlých stojanů, kterých zprovozníme více než osmdesát,“ říká místopředseda představenstva ČEZ Pavel Cyrani.

„V podstatě do každého nově spouštěného dobíjecího hubu se snažíme začlenit minimálně jeden ultrarychlý stojan, u kterého se řidič zdrží jen několik minut. Tyto stanice doplněné v jednotlivých lokalitách o standardní 50kW stojany jsou zárukou, že časy samotného dobíjení i čekání na něj se významně zkrátí. Vstříc zákazníkům jdeme také snížením cen za dobíjení, od poloviny ledna u stanic ČEZ ušetří až 35 procent. Tarif Premium bude dokonce nejlevnější na českém trhu ve srovnání největších tří dodavatelů. Pro řidiče s naší dobíjecí kartou nebo staženou aplikací chceme také dále zpřístupňovat stojany dalších provozovatelů v České republice i po Evropě,“ říká ředitel elektromobility ČEZ Tomáš Dzurilla.

Loni řidiči u zelených stojanů největší české sítě načerpali celkem více než 5,5 milionu kWh certifikované bezemisní elektřiny, což je o čtvrtinu více než v roce 2022 a 5,5násobek ve srovnání se stejným obdobím před pěti lety. Takové množství energie by umožnilo cestu kolem světa koloně více než 800 elektromobilů.

  • Většina stanic ČEZ představuje dva dobíjecí body, takže síť může v jednom okamžiku dodávat ekologickou energii do baterií více než 1 300 elektromobilů. V jižních Čechách může v jednu chvíli dobíjet u stojanů ČEZ 66 elektromobilů.

  • Loni řidiči zastavili u stojanů ČEZ v Jihočeském kraji k dobíjení 10 272krát. Bylo to o 19 % více než 8 597 „tankování“ v roce 2022.

  • Zatímco v roce 2022 činil průměrný odběr elektřiny při jednom „tankování“ 15,3 kWh, loni vzrostl na 17,4 kWh.

  • Nejvytíženější stanice v kraji byly loni v Českých Budějovicích a Třeboni.

Kompletní přehled stanic v síti Mapa dobíjecích stanic | Elektromobilita.cz-

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

BESIP: Skrytá měření odhalila další rizikové místo v Libereckém kraji

7:14 BESIP: Skrytá měření odhalila další rizikové místo v Libereckém kraji

V Hajništi překračuje maximální povolenou rychlost v obci skoro 90 procent motoristů. Výjimkou nebyl…