ČEZ: Dravci svádí souboj o hnízdění v Dukovanech

28.04.2021 7:33

Hned dva vzácné druhy dravých ptáků svádí aktuálně souboj o jedno ze dvou hnízd umístěných na ventilačních komínech Jaderné elektrárny Dukovany. Od března ornitologové pozorují souboj samiček sokola stěhovavého a raroha velkého o budky, umístěné ve výšce 125 metrů.

ČEZ: Dravci svádí souboj o hnízdění v Dukovanech
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Umělá hnízda na komíny nechali energetici umístit před třemi lety, jde o jedno z typických opatření souvisících s ochranou životního prostředí v českých jaderných elektrárnách.

První sokolí pár v Jaderné elektrárně Dukovany zahnízdil na jaře loňského roku, díky kterému z něj za pár měsíců vzlétly hned čtyři sokolí mláďata, kterým energetici u příležitosti kroužkování dali jména Žofie, Pankrác, Servác a Bonifác. „V létě se sokolí rodina rozlétla do okolí a na podzim ornitologové u jednoho z mladých sokolů zaznamenali zranění křídla u Vlasatic, tedy 29 kilometrů od elektrárny. Proto jej odchytili a umístili do Záchranné stanice Rajhrad, kde proběhla jeho léčba,“ přiblížil ornitolog Václav Beran, který se společností ČEZ na podpoře hnízdění sokolů spolupracuje.

V Dukovanech ale nyní není jasné, zda z unikátního hnízda vylétnou mláďata sokola, nebo raroha velkého. Ten je o něco větší a zpravidla dokáže sokolí matku v souboji o hnízdo přetlačit.

sokol raroh

„Jde o relativně malý projekt, který ale dobře ilustruje náš vztah k životnímu prostředí. Víme, že naše areály jsou pro hnízdění vzácných dravců vhodné, a proto děláme vše pro to, aby se jim u nás líbilo. Klíčové ale samozřejmě zůstávají naše hlavní záměry související se snižováním emisí, úsporou vody a další,“ doplňuje člen představenstva a ředitel divize jaderná energetika společnosti ČEZ Bohdan Zronek.

Hnízdění sokolů stěhovavých podporuje ČEZ od roku 2011 např. ve svých elektrárnách Tušimice, Ledvice, Počerady, Prunéřov, Mělník, Trmice a v jaderných elektrárnách Dukovany a Temelín. Celkem v průběhu 10. let z elektrárenských hnízd vylétlo 95 mladých sokolů. Sokol stěhovavý je kriticky ohroženým druhem, který z České republiky zcela vymizel, ale v posledních letech se podařilo populaci sokolů na naše území navrátit. Jejich hnízdiště se obvykle nachází ve výškách nad 100 m. V loňském roce hnízdilo na elektrárnách ČEZ 10 párů, což je rekord, jímž se nemůže pochlubit žádná společnost ve střední Evropě.

Více informací o podpoře záchrany sokolů stěhovavých u nás najdete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…