ČEZ: Dukovany zvýší výkon a investují do zajištění nejméně šedesátiletého provozu

30.01.2024 9:24 | Tisková zpráva

V průběhu roku 2024 energetici postupně zvýší výkon všech čtyř výrobních bloků Jaderné elektrárny Dukovany o 2,3 %. Na konci procesu by výroba měla vzrůst o více než 300 000 MWh. Společnost ČEZ bude i letos do Dukovan masivně investovat, na další zvyšování bezpečnosti a modernizaci vynaloží cca 3,3 mld. Kč. Cílem je zajištění nejméně šedesátiletého provozu všech výrobních bloků.

ČEZ: Dukovany zvýší výkon a investují do zajištění nejméně šedesátiletého provozu
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Teplota v primárním okruhu dukovanských bloků vzroste o 0,9°C na 300,4 °C na výstupu z reaktoru. Zdánlivě nepatrná změna by měla přinést stovky tisíc megawat ročně navíc. „Bezpečné využití projektových rezerv není nijak nový projekt. S jeho přípravou jsme začali před více než pěti lety. V jejich průběhu jsme modernizovali řadu zařízení a provedli tisíce výpočtů a analýz. Vždy bude ale naší nejvyšší prioritou bezpečnost,“ říká Roman Havlín, ředitel Jaderné elektrárny Dukovany.

Součástí modernizačních programů je například zavedení paliva nové generace, změna palivového cyklu či čištění klíčových tepelných výměníků – parogenerátorů. Významně proto rostou investice, které letos dosáhnou hodnoty cca 3,3 miliard Kč.

„Naším klíčovým cílem není honba za rekordy, ale bezpečný a efektivní provoz plánovaných nejméně 60 let. Investice a rozsáhlá údržba sice mají vliv na délku odstávek, ale vyrovnáváme to vyšší efektivitou a delšími palivovými kampaněmi obou našich jaderných elektráren,“ dodává Bohdan Zronek, člen představenstva ČEZ a ředitel divize jaderná energetika.

Anketa

Je Petr Pavel dobrým prezidentem?

2%
96%
hlasovalo: 26270 lidí

Jednou z dalších významných investičních akcí, startujících v letošním roce, a plánovaných až do roku 2032, je rekonstrukce blokových úsekových rozvaděčů za 800 milionů korun. Program zvyšování efektivity a bezpečného provozu po dobu nejméně 60 let ČEZ shrnul v projektu nazvaném Bezpečně 33 terawatthodin (B32T), který odkazuje na plán zvýšení průměrné produkce českých jaderných elektráren do roku 2030. V obou proto probíhají modernizační akce, Dukovany přechází z jedenáctiměsíčního na patnáctiměsíční provoz a Temelín na osmnáctiměsíční provoz. Zvyšují také počet dodavatelů palivových souborů.

Aktuálně pracuje v dukovanského jaderné elektrárně 1574 zaměstnanců. Tento počet by se měl i v letošním roce zvýšit. V souvislosti s očekávánou délkou provozu i připravovanou výstavbou nových jaderných zdrojů nabere ČEZ letos v Dukovanech 140 nových zaměstnanců. Rostoucí zájem o práci v elektrárně mají i ženy, jejich počet se každoročně zvyšuje a na začátku roku jich přímo v elektrárně pracovalo 158. Důkazem je i první dukovanská operátorka, která po úspěšném dokončení státních zkoušek v závěru loňského roku začala od prvního ledna vykonávat funkci operátorky sekundárního okruh prvního výrobního bloku.

Rostoucí počet zaměstnanců sebou přináší také požadavky na nové pracovní prostory. Přímo ve střeženém prostoru elektrárny začne na jaře výstavba nových šaten se sociálním zázemím a zahájí provoz nová administrativní budova, ve které budou vedle kanceláří také výukové, školicí a stravovací prostory.

V letošním roce také začne komplexní rekonstrukce krajské silnice II/152, která je hlavní příjezdovou komunikací k elektrárně. Vzniknou zde nové odbočovací pruhy a sjezdy, které zvýší bezpečnost provozu.

Od začátku roku elektrárna Dukovany vyrobila 1 110 841 megawatt hodin elektřiny. Dukovany a Temelín jsou zdroje, které produkují největší množství čisté elektrické energie a podílí se tak výraznou měrou na bezemisní výrobě Skupiny ČEZ. Ročně se díky jaderným elektrárnám nevypustí do ovzduší přibližně dvě desítky miliónů tun CO2.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

BESIP: Skrytá měření odhalila další rizikové místo v Libereckém kraji

7:14 BESIP: Skrytá měření odhalila další rizikové místo v Libereckém kraji

V Hajništi překračuje maximální povolenou rychlost v obci skoro 90 procent motoristů. Výjimkou nebyl…