ČEZ: Elektrárenští hasiči mají dva nové vozy pro zásah v okolí Jaderné elektrárny Dukovany

02.05.2022 16:14 | Komerční článek

Přes padesát zásahů v okolí Jaderné elektrárny Dukovany absolvovaly v uplynulém roce elektrárenští podnikoví hasiči. Počet zásahů, ke kterým jsou dukovanští hasiči povoláni krajským dispečinkem HZS každý rok stoupá.

ČEZ: Elektrárenští hasiči mají dva nové vozy pro zásah v okolí Jaderné elektrárny Dukovany
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Nejen proto pro ně ČEZ pořídil dvě nová auta určená pro tzv. prvozásahy a pro rychlý přesunu lezecké skupiny v těžkém terénu. Nové vozy nahradí původní, které na základě projeveného zájmu ČEZ daruje HZS kraje Vysočina. Oficiální zařazení obou vozů do výjezdu proběhlo za účasti zástupců regionu a členů Občanské bezpečnostní komise. 

Anketa

Má prezident Zeman vaši důvěru? (Ptáme se od 1.5. 2022)

67%
30%
hlasovalo: 15688 lidí

První rychlý zásahový automobil, FORD RANGER, je se speciální výbavou pro vyprošťování zraněných osob z havarovaných vozidel a poskytnutí předlékařské pomocí. Jeho zajímavostí je AKU (akumulátorová) hydraulická vyprošťovací sada, která hasičům umožnuje operativnější a rychlejší nasazení v terénu (bez nutnosti přívodních hadic a motorové jednotky). „Toto zařízení využijeme zejména u dopravních nehod, ale jeho využití by bylo praktické i v případě nutnosti vyproštění osob v technologiích elektrárny“, vysvětluje Roman Havlín, ředitel Jaderné elektrárny Dukovany.

Druhý zásahový automobil, stejné značky, je velitelským vozem, určeným pro dopravu osob, materiálu a přívěsů pro potřeby zasahující jednotky. Díky terénnímu podvozku 4x4 ho lze také využít pro přepravu dukovanské lezecké skupiny v obtížně přístupném terénu, která je vybaven speciální lezeckou trojnožkou pro vyproštění osob z hloubek (tubus na střeše) apod. Do nového hasičského vozového parku tak ČEZ jen v letošním roce investoval přes 4 miliony korun.

Služba dvou původních zásahových vozidel Mercedes VITO z roku 2010 tím však nekončí. I nadále budou sloužit u HZS kraje Vysočina, kterému je ČEZ daroval k dalšímu využití. “Obě auta hned prakticky využijeme. Budou zařazeny mimo výjezdový systém vozidel. Profesionální spolupráce s elektrárnou i s našimi podnikovými kolegy si vážíme a jsme za ní rádi“, řekl k využití darovaných vozům plk. Jiří Němec, ředitel HZS Vysočina.

Hasičský záchranný sbor v Jaderné elektrárně Dukovany má 70 zaměstnanců. Jejich hlavní celoroční náplní jsou převážně stovky technických pomocí a asistencí, které zahrnují například početné požární asistence při údržbě a modernizaci zařízení, jištění osob, záchranu osob z výtahů nebo prověřování situace při spuštění elektrické požární signalizace. Dukovanští hasiči díky své blízkosti také dlouhodobě pomáhají zachraňovat lidské životy i majetek obyvatel v okolí elektrárny. V roce 2021 tak vyjížděli mimo elektrárnu k 51 zásahům.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Důvěra spotřebitelů i podnikatelů v ekonomiku dále roste

13:21 Český statistický úřad: Důvěra spotřebitelů i podnikatelů v ekonomiku dále roste

Souhrnný indikátor důvěry (indikátor ekonomického sentimentu), vyjádřený bazickým indexem, se mezimě…