ČEZ: Elektromobily rychle doplní své baterie také v Klimkovicích

08.09.2019 12:03

Metu 170 instalovaných stanic pokořila síť veřejných dobíjecích míst pro elektromobily provozovaná Skupinou ČEZ. Nejnovější instalací je v pátek zprovozněná rychlodobíjecí stanice v Klimkovicích u dálnice D1 na předměstí Ostravy.

ČEZ: Elektromobily rychle doplní své baterie také v Klimkovicích
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Za poslední rok se podíl rychlodobíjecích stanic v celé síi ČEZ vyšplhal ke dvěma třetinám. Zvyšující se poptávce po řešením z oblasti elektromobility vychází Skupina ČEZ vstříc výstavbou dalších, především rychlodobíjecích stanic, kterých je momentálně více než 110, a také nabídkou souvisejících produktů a řešení pro všechny typy zákazníků.

V lednu před sedmi lety zahájila pod vlajkou ČEZ provoz první klasická dobíjecí stanice a 20. září stejného roku ji následovala první rychlodobíjecí stanice umístěná před centrálou společnosti v Duhové ulici. Od té doby se dobíjecí stanice ČEZ staly vyhledávanou adresou - celá síť dodala loni do baterií elektromobilů celkem 959 115 kWh elektřiny. Jen za letošní první pololetí letošního roku nateklo na stojanech ČEZ do baterií elektromobilů celkem 828 869 kWh elektřiny.

Nejnovější instalací je v pátek zprovozněná rychlodobíjecí stanice v Klimkovicích u dálnice D1 na předměstí Ostravy. Standardní rychlodobíjecí stojan ABB zde umožňí nabíjení všech typů a značek elektromobilů. Dobití většiny kapacity baterií elektromobilu zvládne za cca 20 minut. Stojan je vybavený DC konektory s nabíjecími standardy CHAdeMO a CCS o výkonu až 50 kW. Součástí nabídky dobíjecí stanice je také AC nabíjení se standardním konektorem Mennekes, který umožňuje nabíjení s výkonem až do 22 kW. V samotných Klimkovicích fungovala od roku 2014 tzv. stanice normálního dobíjení ČEZ schopná doplnit většinu kapacity baterií v rozmezí 2-3 hodin.

„Elektromobily se rychle stávají regulérní součástí provozu jak v českých městech, tak i na silnicích, které je spojují. Úkolem nás jako energetické společnosti je podporovat tento trend především včasnou výstavbou spolehlivé rychlodobíjecí infrastruktury. Jsme rádi, že o spolupráci při této výstavbě projevují stále častěji zájem partneři, kteří dokáží nabídnout dobíjejícím řidičům kvalitní zázemí. Do konce letošního roku bychom chtěli po celé České republice nabízet elektromobilistům síť více než 200 dobíjecích stanic, z toho budou dvě třetiny rychlodobíjecích,“ říká Tomáš Chmelík, manažer útvaru čisté technologie ČEZ.

Infrastruktura vzniká i díky evropskému grantu z programu Connecting Europe Facility (CEF) a prostředkům z Operačního programu Doprava. Souběžně ČEZ rozšiřuje síť také z vlastních prostředků. Více ZDE.

Skupina ČEZ na severovýchodní Moravě a ve Slezsku aktuálně provozuje 22 veřejných dobíjecích stanic, z toho 10 rychlodobíjecích. Ty elektromobilisté najdou vedle Ostravy např. ve Frýdku-Místku, Karviné a Třinci. V přípravě jsou v dohledné době stanice v dalších lokalitách.

Skupina ČEZ = vše pro elektromobilitu na jedné adrese

Nabídka Skupiny ČEZ pokrývá oblast elektromobility komplexně. Společnost ČEZ Prodej začala letos na jaře poskytovat elektromobilitu jako komplexní službu pro domácnosti a živnostníky. Společně s koupeným vozem (k dispozici jsou tři značky a pět typů elektromobilů) nabízí také wallbox, kontrolu dostatečné robustnosti elektroinstalace pro domácí dobíjení, čip pro dobíjení ve veřejných stanicích nebo zelenou elektřinu pro domácnosti elektromobilistů. ČEZ Prodej nabízí zároveň financování koupě elektromobilu prostřednictvím výhodného úvěru. Nabídka garantuje, že spotřeba zákazníkovy domácnosti byla pokryta elektřinou z obnovitelných zdrojů. Společnost ČEZ ESCO současně nabízí širokou paletu souvisejících služeb a produktů pro firmy, municipality a kraje. Jde např. o návrh a instalaci dobíjecích stanic na klíč, elektrifikaci automobilových flotil, platformy pro dobíjení, včetně IT řešení, pronájmy či prodeje elektromobilů nebo wallboxy a kabely pro dobíjení. Pro samosprávy ČEZ nabízí realizaci a provoz dobíjecích stanic pro elektrobusy či návrhy konceptu elektromobility pro jednotlivá města a regiony. Mezi významné zákazníky poslední doby patří Dopravní podnik hl. m. Prahy nebo Ústecký kraj.

V České republice je aktuálně registrováno zhruba 3000 elektromobilů. V roce 2017 přibylo 400 vozů na elektrický pohon, loni 725 elektromobilů a letos do konce srpna 551 e-aut. Odhady dalšího vývoje hovoří v horizontu několika let o ročních prodejích v řádu tisíců elektromobilů a plug-in hybridů. Podobně jako v dalších vyspělých zemích Evropy, i v České republice se elektrická auta definitivně stávají běžnou součástí zejména městského provozu. Vyšší dojezd nových typů elektrických vozů v kombinaci s hustší sítí veřejných dobíjecích stanic také definitivně otevírají pro elektromobilitu cestování mezi městy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ředitelství vodních cest: Velká plavidla mohou nově bezpečně přečkat povodeň u modernizovaného ochranného stání u Lovosic na Labi

13:21 Ředitelství vodních cest: Velká plavidla mohou nově bezpečně přečkat povodeň u modernizovaného ochranného stání u Lovosic na Labi

Ředitelství vodních cest ČR uvedlo do plného provozu modernizované ochranné stání pro velká plavidla…