ČEZ: Energetici k udržení vody v regionu používají chytrá řešení

11.03.2021 11:48

Nové vsakovací nádrže v Jaderné elektrárně Dukovany by měly v příštích letech přispět k obnově hladiny spodních vod v lokalitě. První z nich už elektrárna dokončila v blízkosti nového parkoviště. Další vsakovací nádrž vznikne při výstavbě nové administrativní budovy. Kromě zadržení vody v krajině se ale energetici soustředí i na úspory, především ve formě úpravy a nových technologií.

ČEZ: Energetici k udržení vody v regionu používají chytrá řešení
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Jde o důležitou surovinou pro provoz Jaderné elektrárny Dukovany. I proto se na využívání vody dukovanští energetici zaměřili. Přestože je zásoba vody pro provoz elektrárny i připravovaný nový blok v obou dalešických nádržích více než dostatečná i v suchých letních měsících, energetici investují další milióny korun do chytrých technologií k jejím úsporám a udržení v krajině.

Jedním z takových řešení je i výstavba vsakovacích retenčních nádrží, do kterých je svedena dešťová voda, která se v ní pomalu vsakuje a doplňuje hladinu podzemních vod. Tento tzv. chytrý způsob řešení odvodu dešťové vody, který významně pomáhá k udržení vláhy v krajině a prospívá životnímu prostředí, zvolili energetici při výstavbě parkoviště budoucnosti se zastřešením fotovoltaickými panely.

Anketa

Věříte léku ivermektin?

66%
7%
hlasovalo: 15207 lidí

„Stejně jako při samotné výrobě bezemisní elektřiny, při které využíváme nejmodernější technologie, materiály a metody, věnujeme stejnou pozornost i zdánlivě méně viditelným oblastem, jako je udržování vláhy v krajině,“ říká ředitel Jaderné elektrárny Dukovany, Roman Havlín. „Vsakování vody přímo v prostoru samotného parkoviště a přilehlých zelených plochách nebylo z důvodu nevhodného podloží možné, proto jsme se, i za cenu vyšších, ale z pohledu životního prostředí chytře využitých investičních nákladů, rozhodli pro vybudování vsakovací retenční nádrže ve vzdálenějším místě s příznivějším podložím,“ dodává Roman Havlín.

V odlehlé části proto energetici vybudovali dva metry vysokou podzemní vsakovací nádrž o celkové rozloze 200 m2, poskládanou z 280 voštinových bloků. Do nádrže je svedena voda z 1,95 ha plochy, kterou tvoří nové parkoviště s fotovoltaickým zastřešením a část stávajícího parkoviště, která vsakovacím systémem vybavena nebyla. S ohledem na rozsah a charakter odvodňovaných ploch určených pro parkování vozidel je svodový systém kanalizace osazen odlučovačem ropných látek s kapacitou 350l/s. Vsakovací nádrž je plně funkční a připravena na svůj první déšť. Samotné nové parkoviště by mohli první řidiči otestovat už během dubna, společně s prvními dodávkami bezemisní elektřiny z fotovoltaických panelů na zastřešení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

10:04 DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

Pro budovanou linku D a automatizaci stávající linky C Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) plánuje na…