ČEZ: Energetici v Dukovanech ukončili před Velikonocemi odstávku 2. výrobního bloku

11.04.2023 12:25 | Tisková zpráva

Energetici v Jaderné elektrárně Dukovany ukončili plánovanou odstávku pro výměnu paliva na 2. výrobním bloku. V jejím průběhu vyměnili čtvrtinu paliva a zkontrolovali a zmodernizovali řadu zařízení. Bezemisní elektrickou energii blok začal dodávat v 18:39 hodin a nyní operátoři postupně zvyšují výkon reaktoru. O Velikonocích byly v Dukovanech v provozu všechny čtyři výrobní bloky.

ČEZ: Energetici v Dukovanech ukončili před Velikonocemi odstávku 2. výrobního bloku
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Standardní odstávku pro výměnu paliva energetici zahájili 10. února. V jejím průběhu vyměnili 72 palivových kazet a zvládli řadu investičních akcí a rozsáhlé revizní a servisní práce na zařízení primárního i sekundárního okruhu. „Každá odstávka našich bloků představuje, kromě samotné výměny paliva, i obrovské množství investičních akcí, kontrol a revizi zařízení. Ty jsou klíčové pro plánovaný nejméně šedesátiletý bezpečný a efektivní provoz,“ vysvětluje člen představenstva a ředitel divize jaderná energetika Bohdan Zronek.

Odstávka skončila oproti původnímu plánu s mírným předstihem. Po připojení k přenosové síti nicméně energetici počítají s řadou dalších kontrol a testů. „Vždy je pro nás klíčová bezpečnost a musíme si být jistí stavem zařízení. Dokud neskončí všechny prověrky, zůstáváme připravení na případné změny,“ dodává Roman Havlín, ředitel Jaderné elektrárny Dukovany.

Anketa

Který z uvedených lídrů má vaši největší důvěru?

hlasovalo: 11593 lidí

V průběhu odstávky druhého bloku vyvezli odborníci na měsíc veškeré palivo z reaktoru. Důvodem byla generální údržba dvou hlavních cirkulačních čerpadel. Zároveň ověřili výsledek čištění parogenerátoru - jednoho z významných zařízení, ve kterých voda primárního okruhu předává teplo sekundární části. „V průběhu odstávky jsme ověřili stav parogenerátorů po loňském pilotním čištění. Na základě velmi dobrých výsledků budeme v čištění touto metodou dál pokračovat, “ vysvětluje Roman Havlín.

Řízenou štěpnou reakci operátoři v reaktoru 2. výrobního bloku obnovili už v pátek 7. dubna, čistou bezemisní energii začal blok dodávat včera v 18:39 hodin po připojení turbosoustrojí TG 21 do přenosové sítě. Druhé turbosoustrojí TG 22 operátoři úspěšně připojili dnes v 0:16 hodin. Nyní provádějí předepsané kontroly a testy, které by měly potvrdit řádný stav zařízení.

Další odstávka pro výměnu paliva čeká energetiky až v červnu na prvním výrobním bloku. Zároveň v noci z pátku 7. dubna na sobotu 8. dubna zahájil ČEZ plánovanou odstávku první temelínské výrobní jednotky. Aktuality o provozu jaderných elektráren také najdete ZDE.

Od začátku roku elektrárna Dukovany vyrobila 3 891 918 megawatt hodin elektřiny. Dukovany a Temelín jsou zdroje, které produkují největší množství čisté elektrické energie a podílí se tak výraznou měrou na bezemisní výrobě Skupiny ČEZ. Ročně se díky jaderným elektrárnám nevypustí do ovzduší přibližně dvě desítky miliónů tun CO2.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

7:23 Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

Fair play, boj proti předsudkům, všestrannost a nutnost spolupráce rodičů a trenérů. To jsou témata …