ČEZ: Energetické úspory byly loni v Královéhradeckém kraji rekordní

22.06.2023 14:49 | Komerční článek

Projekty energetických úspor v Královéhradeckém kraji dosáhly v loňském roce rekordních výsledků. Samosprávy díky úsporným opatřením od společnosti ENESA z ČEZ ESCO ušetřily loni 14 milionů Kč. V kraji se již realizovaly celkem tři projekty energetických úspor, které kromě finanční úspory přispívají také ke zlepšení životního prostředí v regionu.

ČEZ: Energetické úspory byly loni v Královéhradeckém kraji rekordní
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Například samotné hejtmanství Královéhradeckého kraje šetří energie už od roku 2012, kraj modernizoval energetické hospodářství ve svých 22 objektech. Rekonstrukcí prošlo vytápění nebo osvětlení, šetří se i pitnou vodou. Díky využití energetických služeb se zárukou úspor (EPC) měl kraj od dodavatele, kterým je společnost ENESA z ČEZ ESCO, každoročně smluvně zaručenu úsporu nákladů na energie v hodnotě 8,6 mil. korun. Loňský rok byl rekordní, skutečná úspora se odhaduje na 10,2 mil. korun v cenách referenčního roku, přepočteno na loňské ceny energií činí úspora dokonce 12,8 mil. korun.

„Snižování provozních nákladů bylo a je naší prioritou. Projekt EPC se u nás osvědčil a už máme podepsánu smlouvu o spolupráci na další dva roky. Navíc úspory energie generují i čistější ovzduší, a to je pro náš kraj mimořádně důležité,“ uvedl hejtman Královéhradeckého kraje Martin Červíček. Projekt má i další ekologický rozměr. Jen vloni se spotřeba vody snížila o tisíce litrů, které by naplnily sedm olympijských bazénů.

„Zájem o energetické úspory neustále roste. Většina projektů úspor je ve veřejné správě, takže se tím šetří prostředky všech občanů ČR. Zároveň je ale potřeba odstranit zbytečné překážky, které brání státu podobné projekty zavádět. Nejlevnější energie je ta, kterou nespotřebujeme, a tím bychom se měli řídit. Jsem rád, že se na nutnosti zjednodušení procesu shodují odborníci, poslanci i zástupci ministerstev,“ řekl generální ředitel ČEZ ESCO Kamil Čermák.

Anketa

Je třeba, aby si bezpečnostní složky dávaly pozor na Rusy, kteří u nás žijí?

14%
86%
hlasovalo: 21918 lidí

V Královéhradeckém kraji využívá metodu energetických služeb se zárukou úspor také město Vrchlabí. Radnice má garantovanou nejméně milionovou roční úsporu na nákladech za energie, v loňském roce se podařilo ušetřit ještě o pětinu více. Projekt běží v pěti objektech: ve dvou základních a jedné mateřské škole, na zámku a na radnici. Vyměnily se kotle, klasická svítidla nahradily LED zdroje.

Trh projektů EPC každoročně roste, v loňském roce však došlo ke kvalitativní změně. „V předchozích letech vznikaly projekty především jako reakce na vypisované dotace na energetické úspory. Loni, v důsledku války a rostoucích cen energie, už dotace přestaly být klíčovým impulsem. Šetřit energie se začalo vyplácet i bez dotací. Příspěvkové organizace státu však stále naráží na legislativní bariéry, což je škoda,“ vysvětluje možné oblasti dalšího rozvoje metody EPC Pavol Fraňo, generální ředitel společnosti ENESA.

Celkem 32 energeticky úsporných projektů řešených metodou EPC, které nyní provozuje společnost ENESA z ČEZ ESCO ušetřilo loni za elektřinu, plyn, teplo a vodu 227 milionů korun v cenách referenčních let projektů. Přepočteno na loňské vysoké ceny energií to bylo přes 300 milionů korun. Nejvyšší úspory dosáhlo Kongresové centrum Praha, kde úsporná opatření šetří energie od roku 2015. Od té doby má vedení centra garantováno, že každoroční úspory budou nejméně 24 mil. korun. Pokud by to bylo méně, rozdíl doplatí poskytovatel. Loni na projekt EPC navázalo Kongresové centrum Praha výstavbou největší fotovoltaické elektrárny v centru Prahy. Spotřeba energie tak klesne o dalších 5 mil. korun ročně.

Energetické služby se zárukou úspor (z angl. Energy Performance Contracting, zkráceně EPC) zahrnují návrh úsporných opatření, přípravu, realizaci a příp. zajištění financování projektu vedoucí k úsporám energie budov. Zákazník nepotřebuje žádné vlastní finanční zdroje, protože realizaci postupně poskytovateli splácí z výsledných a smluvně garantovaných úspor. Veškerá rizika projektu nese poskytovatel a v případě, že úspor není dosaženo dle předem stanoveného modelu, hradí poskytovatel rozdíl. Investice do projektu metodou EPC mají návratnost 6 až 10 let. Metoda EPC se v Česku uplatňuje už od roku 1994. Odhadem bylo realizováno 275 projektů v hodnotě 4,7 mld. korun, které přinesly úspory energie za 5,7 mld. korun.

ENESA je zkušeným a úspěšným dodavatelem energetických staveb a lídrem na trhu poskytovatelů energetických služeb se zárukou úspor. Energeticky úsporné projekty společnosti ENESA byly oceněny v řadě soutěží: Chytré město 2021 (Dětská léčebna se speleoterapií v Ostrově u Macochy), Chytré město 2020 (EPC projekt v ČVUT), Český energetický a ekologický projekt 2019 (EPC v Kongresovém centru Praha), Výjimečný EPC projekt 2019 (město Písek) a Nejlepší evropský projekt energetických služeb 2014 (EPC v jihlavské nemocnici). ENESA je zakládajícím členem Asociace poskytovatelů energetických služeb, které také předsedá. Od prosince 2015 je součástí ČEZ ESCO. Více o ENESA ZDE.

ČEZ ESCO je předním českým expertem na úsporná energetická řešení, dodavatel bezemisní a zelené elektřiny skrze certifikáty původu a partner českého průmyslu a veřejné správy na cestě k dekarbonizaci a udržitelnosti. Zajišťuje komplexní řešení energetických potřeb – od instalace decentrálních ekologických zdrojů včetně bateriových úložišť, přes firemní elektromobilitu na klíč až po projekty energetických úspor a komplexní dodávky technického zabezpečení budov (TZB). Má přibližně 2000 zaměstnanců. Mezi dceřiné společnosti ČEZ ESCO patří AirPlus, AZ KLIMA, CAPEXUS, ESCO Distribution Systems, ČEZ Energetické služby, ČEZ ENERGO, ČEZ LDS, Domat Control System, E-Dome, EP Rožnov, ENESA, HORMEN a KART. Více informací najdete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

BESIP: Skrytá měření odhalila další rizikové místo v Libereckém kraji

7:14 BESIP: Skrytá měření odhalila další rizikové místo v Libereckém kraji

V Hajništi překračuje maximální povolenou rychlost v obci skoro 90 procent motoristů. Výjimkou nebyl…