ČEZ: Gymnazista z Nového Bydžova vyhrál ve fyzikální soutěži „Vím proč“ 200 000 korun pro svou školu

21.06.2022 17:56 | Komerční článek

Elektrická kytara, vyrobená z obyčejného rýče, přinesla studentovi Gymnázia Nový Bydžov vítězství v kategorii starších žáků fyzikální soutěže „Vím proč“, organizované společností ČEZ. Kromě finanční odměny získal také příspěvek ve výši 200 000 korun pro svou školu na nákup nového vybavení učeben.

ČEZ: Gymnazista z Nového Bydžova vyhrál ve fyzikální soutěži „Vím proč“ 200 000 korun pro svou školu
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Osmý ročník soutěže „Vím proč“ opět žákům a studentům napříč republikou pomáhal podívat se na fyziku z jiného úhlu pohledu: jako na vědu, kde se to jen hemží zábavnými pokusy. Převzít roli fyzikáře a vysvětlit poutavě v několika minutách nějaký jev či zákon se prostřednictvím videí pokusilo přes 140 soutěžících.

V kategorii středních škol a starších ročníků víceletých gymnázií letos odbornou porotu nejvíce zaujal pokus Kryštofa z Gymnázia Nový Bydžov. Elektromagnetickou indukci zkrotil pomocí vlastnoručně vyrobené elektrické kytary z obyčejného rýče. Díky netradičnímu pojetí si tak ze soutěže odnáší šek ve výši 10 000 korun na nákupy na Mall.cz a jeho škola se může radovat z příspěvku 200 000 korun od Nadace ČEZ na moderní vybavení učeben přírodních věd.

„Energetika se neobejde bez šikovných a nadšených techniků, kteří mají fyziku v malíčku. „Vím proč“ dětem ukazuje, že fyzika je předmět, ve kterém se rozhodně nemusí nudit. A věříme, že s některými z těch, kdo se do naší soutěže zapojili, se třeba v budoucnu setkáme jako s novými kolegy, kteří nám pomohou s budováním nové, udržitelné energetiky,“ říká Martin Máca, vedoucí týmu strategický nábor ČEZ, který „Vím proč“ organizuje.

Anketa

Buď, anebo. Komu věříte?

hlasovalo: 3021 lidí

Z Královéhradeckého kraje pochází i jedna z vítězek v kategorii mladších žáků: Klára z Gymnázia Broumov se ve svém pokusu věnovala bizarním vlastnostem nenewtonovské kapaliny, kterou dokonce přinutila tančit. Její vtipné video, v němž rozhodně nebylo ublíženo žádnému jablku, si kromě třetího místa vysloužilo i titul Top videa natočeného ryze dívčím týmem. Kromě finanční odměny a věcných cen tak vyhrála i dárek pro celou svou třídu: exkluzivní vystoupení souboru ÚDIF neboli Úžasné divadlo fyziky.

Letošní ročník soutěže přilákal silnou účast děvčat: ze 143 přihlášených videí jich dívky poslaly celkem 63, tedy téměř 45 %. Natáčelo se doma, v garážích a dílnách, ve škole i na veřejných hřištích či na ulici – fyzika je totiž úplně všude kolem nás. Autoři těch nejpovedenějších děl si mezi sebou rozdělí 56 000 korun.

Celkové výsledky soutěže „Vím proč“

Kategorie starší žáci
(SŠ a starší ročníky víceletých gymnázií):

  1. místo – Kryštof (Gymnázium Nový Bydžov); Elektrická kytara z rýče?!
    poukaz v hodnotě 10 000 Kč na nákup na Mall.cz a příspěvek 200 000 Kč na vybavení moderní učebny pro školu
  2. místo – Filip, Jaroslav a Miroslav (SPŠ strojní a elektrotechnická České Budějovice); Rubensova trubice
  3. místo – Anežka (Gymnázium Karviná); Umíte fyziku odhadovat

Kategorie mladší žáci
(ZŠ a mladší ročníky víceletých gymnázií)
:

  1. místo – David a Matyáš (Gymnázium Olgy Havlové Ostrava-Poruba); Trable s Hrozny
    poukaz v hodnotě 10 000 Kč na nákup na Mall.cz a příspěvek 200 000 Kč na vybavení moderní učebny pro školu
  2. místo – Stella (Gymnázium Opatov, Praha); Objev neviditelného záření ze Slunce
  3. místo – Klára (Gymnázium Broumov); Nenewtonovské kapaliny

Pokus, natočený ryze dívčím týmem:
Klára (Gymnázium Broumov) s pokusem Nenewtonovské kapaliny; exkluzivní vystoupení ÚDIF (Úžasné divadlo fyziky) pro celou třídu

Pokus na téma bezemisní zdroje:
Marek a Adam (Gymnázium Jihlava), pokus Žárovka aneb pochopení klíče k budoucnosti energetiky; věcné ceny

Nejpopulárnější video:
Jakub a Daniel (Gymnázium Botičská, Praha), pokus Tření a co to vlastně je; věcné ceny

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ředitelství vodních cest: Velká plavidla mohou nově bezpečně přečkat povodeň u modernizovaného ochranného stání u Lovosic na Labi

13:21 Ředitelství vodních cest: Velká plavidla mohou nově bezpečně přečkat povodeň u modernizovaného ochranného stání u Lovosic na Labi

Ředitelství vodních cest ČR uvedlo do plného provozu modernizované ochranné stání pro velká plavidla…