ČEZ: Hasiči jaderných elektráren jsou vybaveni speciálními kontejnery pro hašení elektromobilů

23.02.2024 13:13 | Tisková zpráva

Součástí technického vybavení požárních jednotek Hasičských záchranných sborů jaderných elektráren Dukovany a Temelín jsou nově i kontejnery pro hašení elektromobilů. Počty zásahů podnikových hasičů obou jaderných elektráren, při kterých poskytují svoji pomoc v okolí, se každoročně zvyšují. Proto je důležitou součástí jejich přípravy a výbavy i schopnost reagovat na málo pravděpodobné události, kterými mohou být požáry aut s elektrickým pohonem. ČEZ tak preventivně reaguje na rozvoj elektromobility pořízením dvou nových kontejnerů za 1,2 mil. Kč, díky kterým posílí poskytovanou pomoc v regionu.

ČEZ: Hasiči jaderných elektráren jsou vybaveni speciálními kontejnery pro hašení elektromobilů
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Jedná se o speciální kontejnery určené pro hašení elektromobilů, které je z technických důvodů nutné ponořit na několik dní do vody. Kontejner je dále možné využít pro hašení baterií, pneumatik a obdobného materiálu, který se běžnými postupy hasí jen velmi obtížně.

Počet čistých elektromobilů se jen v loňském roce zvýšil z počátečních 16 tisíc na konečných 23 tisíc a stejně dynamický růst se předpokládá i v následujících letech. V rámci dopravy se tak budeme s elektromobily potkávat stále častěji. „Zásahy podnikových hasičů elektrárny Dukovany u dopravních nehod jsou jedním z nejčastějších důvodů jejich výjezdů do okolí elektrárny. S rozvojem elektromobility počítáme také v rámci vozového parku elektrárny. Nové kontejnery jsou tak preventivním opatřením, které v případě potřeby poslouží nám i obyvatelům regionu,“ prozradil Roman Havlín, ředitel elektrárny.

V loňském roce se v České republice stalo přes 24 100 dopravních nehod, které si vyžádaly zásah profesionálních nebo dobrovolných jednotek požární ochrany. Požárů elektromobilů bylo za celý rok zaznamenáno celkem 6. I přes tento relativně nízký počet lze s ohledem na rostoucí rozvoj elektromobility předpokládat i vyšší pravděpodobnost zásahů u poruch nebo nehod s účastí tohoto typu vozidel. „Rozšíření technického vybavení podnikové jednotky hasičů o kontejnery pro hašení elektromobilů jsou přirozenou reakcí na rostoucí počet elektroaut na silnicích. Díky nim jsme připraveni i na takto málo pravděpodobné a výjimečné události,“ upřesnil Tomáš Richter, velitel HZSp Jaderné elektrárny Dukovany.

Podnikoví hasiči z Jaderné elektrárny Dukovany zasahovali v roce 2023 v Jihomoravském kraji a Kraji Vysočina u 76 případů, ke kterým byli povoláni operačním střediskem Hasičského záchranného sboru České republiky. Mezi nejčastějšími druhy zásahů, ke kterým jsou dukovanští hasiči povoláváni, dominují požáry objektů a dopravní nehody. Vzrostl i počet poskytované rychlé předlékařské pomoci s využitím defibrilátoru.

Hasičský záchranný sbor v Jaderné elektrárně Dukovany má 72 zaměstnanců. Jejich hlavní celoroční náplní jsou převážně technické zásahy při zajištění bezpečného a spolehlivého provozu elektrárny, dohled, kontrola a asistence při údržbě a modernizaci zařízení. V uplynulém roce měli dukovanští hasiči v elektrárně 1277 evidovaných činností, z toho 911 asistencí a dohledů, 318 převážně neakutních technických pomocí a desetkrát poskytovali předlékařskou pomoc. Rozmanitost jejich zásahů je dána také přítomností výškových budov a specifickým prostředím. Proto mezi výčtem zásahů provedených v areálu elektrárny najdeme jištění osob nad otevřenou hloubkou, záchranu osob, vyprošťování osob z výtahů nebo záchranu zatoulaných zvířat. Na konto úspěšných zásahů si připsali také případ s poskytnutím rychlé předlékařské pomoci s použitím automatického defibrilátoru, při kterém zachránili život dlouholetého zaměstnance elektrárny. Ten se tak po šestitýdenní rekonvalescenci mohl vrátit zpět do práce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

BESIP: Skrytá měření odhalila další rizikové místo v Libereckém kraji

7:14 BESIP: Skrytá měření odhalila další rizikové místo v Libereckém kraji

V Hajništi překračuje maximální povolenou rychlost v obci skoro 90 procent motoristů. Výjimkou nebyl…