ČEZ: Havarijní cvičení probíhají i za coronaviru

10.11.2020 8:24

Elektrárna v Trutnově Poříčí a Teplárna ve Dvoře Králové nad Labem i v letošním roce během podzimních dnů zažily havarijní cvičení, ale tak trochu jinak, Z důvodu bezpečnosti mnohem komornější a více virtuální.

ČEZ: Havarijní cvičení probíhají i za coronaviru
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Na Elektrárně v Trutnově Poříčí došlo při simulaci nehody vozidla Multicar k narušení palivové nádrže a následnému úniku nafty. Více jak 100 litrů nafty ohrozilo dešťovou kanalizaci v prostoru u chladících věží. Řidič okamžitě o mimořádné události informuje směnového inženýra, a ten již postupuje podle přesně daných pravidel a směrnic. Informuje všechny příslušné kontakty a zajistí volný průjezd složkám integrovaného záchranného systému.

Pracovníci nejprve provedli prvotní zásah a zajistili místo za použití sorbčních materiálů.

Postupovali přesně dle Havarijního plánu pro oblast vodního hospodářství. HZS letos bohužel dorazil kvůli epidemii „jen jako“, ale o celé situaci byl informován a v případě skutečné události by přijel během několika minut. Cvičení ale rozhodně splnilo svůj účel a prověřilo připravenost zaměstnanců elektrárny, požárních hlídek, preventivních požárních hlídek a bezpečnostní agentury.

Akční cvičení měli zaměstnanci Teplárny

V Teplárně ve Dvoře Králové nad Labem zaměstnanec při obchůzce strojovny nalezl podezřelé zavazadlo, které nesouvisí s provozem, a vůbec by tam nemělo být. Při zběžné prohlídce zjistil, že by se mohlo jednat o nástražný systém. Své podezření okamžitě nahlásí směnovému mistrovi. A rozjíždí se simulované nahlášení všem příslušným kontaktům. Zaměstnanci jsou evakuováni a čeká se na příjezd složek IZS a Policie ČR. Letos bohužel fyzicky nepřijeli, kvůli pandemii, ale o cvičení jsou informováni a v případě reálného nebezpečí okamžitě připraveni přijet.

Cílem cvičení bylo prověření připravenosti nejen zaměstnanců Elektrárny a Teplárny, pracovníků vrátnice, ale i součinnost mezi nimi a jednotlivými složkami integrovaného záchranného systému, i když letos jen virtuálně. Obě cvičení proběhla na výbornou a pracovníci jsou připraveni čelit mimořádným situacím. Prověřena byla aktivace pracovníků Elektrárny Poříčí a Teplárny ve Dvoře, členů havarijního štábu, požárních hlídek, ale i funkčnost technických prostředků – místní rozhlas, megafon. Ověřeny byly i kontakty v tabulce ohlašovacích povinností.

Obě cvičení tak potvrdila připravenost zaměstnanců čelit mimořádným situacím, jejich psychickou i fyzickou odolnost v této neveselé covidové době.

Elektrárna Trutnov Poříčí
Elektrárna je umístěna v malebné krajině Trutnovska, na úpatí nejvyšších českých hor Krkonoš, na východním okraji města Trutnova. Do provozu byla uvedena v roce 1957. Elektrárna Poříčí zásobuje teplem město Trutnov a značnou část jeho okolí. ČEZ Teplárenská, a. s., provozní jednotka Poříčí zastřešuje ve východních Čechách dodávkami tepla oblast Trutnovska. Tedy Trutnov, Poříčí, Úpici, Radvanice, Mladé Buky, Kalnou vodu, Svobodu nad Úpou, Lhotu, Bohuslavice, Suchovršice, Janské Lázně a Maršov. Z pohledu výroby elektřiny patří Elektrárna Poříčí k tzv. systémovým elektrárnám. Díky svému umístění sehrává důležitou roli při udržování dobrých napěťových poměrů v severovýchodních Čechách.

Teplárna ve Dvoře Králové prochází kompletní modernizací
Teplárna ve Dvoře Králové nad Labem je od roku 1955 centrálním zdrojem tepla pro město. Instalovaný teplárenský výkon zde činí 67 MW. Ročně se odtud prostřednictvím tepelné sítě o délce 15 km dodá teplo v celkovém objemu asi 210 TJ do 240 předávacích míst. Teplárna má nové horkovodní sítě pro centrální zásobování teplem a připravuje nový ekologický zdroj tepla pro splnění budoucích emisních limitů, který bude kombinovaný na biomasu a plyn.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora pomůže podnikatelům s podáním elektronického daňového přiznání

19:02 Hospodářská komora pomůže podnikatelům s podáním elektronického daňového přiznání

Už jen přibližně dva týdny – do 2. května – mají podnikatelé čas na elektronické podání daňového při…