ČEZ: I přes útok covidu sklidil jubilejní jazzfest ČEZ obrovský úspěch

10.08.2020 8:24

Letošní desátý jubilejní ročník Jihočeského jazzového festivalu ČEZ 2020 měl být velkolepou oslavou tohoto hudebního stylu „fajnšmekrů“ v tradičním prostředí jednoho z turisticky nejatraktivnějších regionů Česka. A nakonec byl. A to přes tvrdý zásah koronavirové pandemie do plánů pořadatelů.

ČEZ: I přes útok covidu sklidil jubilejní jazzfest ČEZ obrovský úspěch
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

„Je to neuvěřitelné. Skoro jsem už přestával věřit, že festival vůbec bude. A teď je plno. Připadá mi to jako zázrak,“ uvedl v sobotu 8. srpna večer v zákulisí pódia na zcela zaplněném Piaristickém náměstí v historickém centru Českých Budějovicích dramaturg a produkční jazzfestu Jiří Grauer. Na scéně zrovna posluchače přiváděl do varu Ondřej Ruml s Jazz Quintetem.

Ještě letos v lednu měl být Jihočeský jazzový festival ČEZ 2020 mezinárodní hudební událostí se třemi držiteli ceny Grammy na programu. Pak to chvíli vypadalo, že bude muset být úplně zrušen, podobně jako řada jiných podobných akcí. Nakonec o tóny jazzu, byť v podání až na jednu výjimku výhradně tuzemských muzikantů, posluchači nepřišli. A své nadšení dávali všichni zřetelně najevo. Spokojenost neskrýval ani Jan Nedvěd, ředitel festivalu, jehož tradičním generálním partnerem je Jaderná elektrárna Temelín Skupiny ČEZ.

„Vzhledem k situaci jsme se téměř na poslední chvíli rozhodli připravit festival, jehož dramaturgie bude postavená na českých muzikantech a  v jednom případě také na slovenských hostech.  Hlavním důvodem tohoto kroku byla snaha podpořit českou  hudební scénu, která  kvůli koronavirové pandemii zažila i stále  zažívá velmi těžké období,“ zdůraznil Nedvěd, který ocenil dlouhodobou podporu partnerů festivalu, především Skupiny ČEZ a města České Budějovice.

„Ještě před pár lety bylo nemyslitelné slyšet v Budějovicích Incognito, Erika Truffaze, Richarda Bonu, Eddie Palmieriho, Jazzanovu, Johna Medeskiho, Freda Wesleyho, Dhafera Youssefa, Billa Evanse, Jackieho Terrasona a mnoho dalších jmen. Změnil to tento festival. Je nepochybné, že bez podpory našich partnerů by se takto obsazená hudební akce ve stávajícím rozsahu a kvalitě dala uskutečnit jen těžko. Letošní ročník byl kvůli covidu jiný, než měl být, ale podle ohlasu diváků byl stejně skvělý,“ poznamenal Jan Nedvěd.

Hlavnímu festivalovému programu v pátek a v sobotu na českobudějovickém Piaristickém náměstí předcházela ve čtvrtek 6. srpna komornější jazzová „ochutnávka“ v  Panské ulici a u Rabeštejnské věže, kde se představili Libor Šmoldas a Jan Kavka trio. Páteční večer nabídl B/Y Organism, AMC trio & Ľudovou hudbu Stana Baláža a Ondřej Pivec Organic Quartet. Sobotním večerem pak provedli publikum Bobesh & hosté, Ondřej Ruml & Jazz Quintet a CBC Big Band. JJF ČEZ 2020 uzavřeli v neděli 9. srpna Štěpán Markovič Quartet a Chantal Poullain Trio na náměstí ČSL armády v Hluboké nad Vltavou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…