ČEZ: Infocentrum elektrárny Dukovany přilákalo k návštěvě i bobra evropského

05.05.2022 18:44 | Komerční článek

Zájem o prohlídky Infocentra Jaderné elektrárny Dukovany je od jeho březnového znovuotevření z řad základních i středních škol tak velký, že jsou všechny termíny do konce června už téměř obsazené. Navzdory tomu na prohlídku zavítal i bobr evropský, kterého našli pracovníci ostrahy elektrárny v brzkých ranních hodinách před vchodem do infocentra. Přivolaní hasiči smířlivého bobra odchytili a odvezli zpět do jeho působiště.

ČEZ: Infocentrum elektrárny Dukovany přilákalo k návštěvě i bobra evropského
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Výskyt chráněných bobrů poblíž vodních toků v okolí elektráren Dukovany a Dalešice energetici monitorují už dlouhodobě. Je patrný zejména u nedaleké nádrže vypouštěných vod, kde energetici pravidelně nachází několik ohlodaných nebo popadaných stromů.  Na návštěvu přímo do elektrárny však zavítal úplně poprvé. Při kontrole areálu zahlédli pracovníci ostrahy sedícího bobra, jako by vyčkával na otevření zdejšího infocentra. Přivolaní podnikoví hasiči bobra odborně odchytili a převezli zpět „domů“ k řece Jihlavě.

„Bobr byl celou dobu velice klidný, patrně ze stresu a únavy. Nebyl vůbec agresivní a dalo by se i říct, že spolupracoval,“ popsal odchyt a převoz zasahující hasič Marek Caha.

Výskyt zvířat v elektrárně není díky čistému a zdravému prostředí nijak ojedinělý. V areálu elektrárny se díky absenci přirozených predátorů vyskytují v hojném počtu populace zajíců polních, na zimu se sem slétají netopýři, na jaře zde díky 125 m vysokým ventilačním komínům hnízdí ohrožený druh sokola stěhovavého a výjimkou není ani návštěvy plazů. V okolí elektrárny provádí podnikoví hasiči odchyt zvěře a hmyzu pravidelně. Vedle zmíněných druhů to jsou také včely, vosy a sršni. Pro všechny tyto případy jsou vybaveni speciální odchytovou sadou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Půta: Rezignovat na funkci se nechystám

17:17 Hejtman Půta: Rezignovat na funkci se nechystám

Tiskové prohlášení hejtmana Martina Půty k tzv. kauze Liberec