ČEZ: JE Dukovany stále pod kontrolou zahraničních specialistů

10.09.2012 20:11

...

ČEZ: JE Dukovany stále pod kontrolou zahraničních specialistů
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Loňský a letošní rok je pro JE Dukovany bohatý na mezinárodní aktivity. Ještě ani neodezněly ozvěny po kontrolní misi OSART prováděné Mezinárodní agenturou pro atomovou energii v červnu 2011 a už bylo nutné, po událostech v japonské Fukušimě, připravovat zprávu o odolnosti elektrárny na extrémní události, tzv. „stress-testy“, které na jaře letošního roku prověřovala mezinárodní  komise delegovaná Evropskou unií. V červenci vedení elektrárny vyhovělo požadavku Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) a přijalo pilotní misi, tzv. „New OSART“ - pro odladění nové metodiky mezinárodních kontrol jaderných elektráren.

Za několik dnů se na elektrárně uskuteční další mezinárodní návštěva v podobě partnerské prověrky WANO (sdružení provozovatelů jaderných elektráren ve světě).

Po dobu téměř 3 týdnů bude prověřovat tým 22 specialistů z jaderných elektráren ve světě provoz JE Dukovany, srovnávat mezinárodní požadavky a standarty (normy MAAE a výkonnostní cíle a kritéria WANO) se skutečným každodenním provozem JE Dukovany.

Prověrky WANO Peer Review byly v současnosti podrobeny řadě změn,  jejichž cílem je vytvořit funkční systém vnitřní a vnější kontroly stavu bezpečnosti provozovaných jaderných elektráren.

To co dříve stačilo, dnes již stačit nemusí.  V řadě oblastí je elektrárna podrobena novým požadavkům, zejména co se týká oblastí ovlivňování lidského činitele, hodnocení skoro-událostí tzv. Near-Miss, aktivní Sebehodnocení, a po Fukušimě také řešení nadprojektových havárií, odolnosti elektrárny proti extrémním vlivům a přípravy personálu na tyto situace.

Ing. Petr Spilka, tiskový mluvčí ČEZ, a. s., Jaderná elektrárna Dukovany

reklama

autor: ČEZ

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SVS: Veterinární dozor se na jaře zaměřuje na začínající farmářské trhy

7:06 SVS: Veterinární dozor se na jaře zaměřuje na začínající farmářské trhy

S příchodem jara v České republice tradičně startuje také sezóna farmářských trhů a Státní veterinár…