ČEZ: Jaderná maturita – zkouška, na kterou se studenti těší

22.04.2023 20:41 | Komerční článek

V Jaderné elektrárně Dukovany tento týden proběhl první ze tří turnusů 14. ročníku oblíbené odborné stáže pro studenty středních škol s názvem Jaderná maturita. Tuto třídenní stáž, která je zakončena znalostním testem, absolvuje do začátku prázdnin na sto mladých zájemců o jadernou energetiku z celé České republiky.

ČEZ: Jaderná maturita – zkouška, na kterou se studenti těší
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

První kolo Jaderné maturity začalo ve středu 19. dubna a účastní se ho 32 vybraných středoškoláků. Mezi účastníky jsou studenti sedmi gymnázií z Brna, Ivančic, Znojma, Velkého Meziříčí, Moravského Krumlova a Moravských Budějovic. A že téma energetiky a fyziky není jen mužská záležitost potvrzuje i fakt, že je mezi účastníky 7 dívek.

Studenty v průběhu stáže čekal pestrý program. Během tří dnů si vyslechli přednášky o fungování jaderné elektrárny z oblasti primárního a sekundárního okruhu, fyziky, elektra nebo radiační ochrany. Nejzajímavější však byly výpravy přímo do provozu, kde se vyrábí čistá bezemisní elektrické energie, pokrývající přes 20 % naší celkové spotřeby. Studenti navštívili strojovnu, simulátor blokové dozorny, sklad použitého jaderného paliva a kryt. „Nejvíc se mi líbila pochůzka po strojovně a celkově procházka v areálu elektrárny, když jsme se šli podívat na sklad použitého jaderného paliva,“ říká Richard z Gymnázia Ivančice.

Mezi zajímavými tématy přednášek a diskusí s odborníky nechyběla ani přednáška k přípravě výstavby nového jaderného bloku v Dukovanech a malých modulárních reaktorů. To je téma, které v současnosti mezi studenty, kteří se na studijní stáž hlásí, silně rezonuje. „Jaderná maturita je pro studenty skvělou příležitostí, jak s elektrárnou navázat spolupráci a ověřit si své představy o práci přímo v elektrárně. V nejednom případě se stala motivací pro budoucí volbu zaměstnání nebo studia oboru na vysoké škole,“ říká Roman Havlín, ředitel Jaderné elektrárny Dukovany.

V pátek dopoledne studenty čekal závěrečný znalostní test k prokázání svých znalostí o jaderné energetice. Královnou Jaderné maturity se stala Veronika Dvořáková z Gymnázia Velké Meziříčí, která nejlépe uspěla v tomto závěrečném testu. Na stříbrné a bronzové pozici se umístili František Med z Gymnázia tř. kpt. Jaroše v Brně a Jan Vojta z téhož gymnázia.

Jaderná maturita v Dukovanech je první ze série 6 maturit, které se během dubna – června uskuteční v Dukovanech a Temelíně. Zúčastní se jí na 200 studentů a pedagogů z celé ČR. Tato akce je zároveň příležitostí navázat kontakt se studenty, kteří v budoucnu chtějí studovat technické vysoké školy a věnovat se energetice. Z loňské Jaderné maturity v Dukovanech jsme takto získali 2 stipendisty, tedy budoucí operátory sekundárního okruhu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

JCCR: V oblasti cestovního ruchu musíme zabrat, sousedé nám ubíhají mílovými kroky

19:15 JCCR: V oblasti cestovního ruchu musíme zabrat, sousedé nám ubíhají mílovými kroky

“Na čem nám ujíždějí sousedé” bylo tématem 8. ročníku největší konference cestovního ruchu v České r…