ČEZ: Jaderné elektrárny snižují vlastní spotřebu

15.12.2023 10:01 | Tisková zpráva

Kromě bezpečného zvyšování výroby v minulých letech se energetici v jaderných elektrárnách ČEZ soustředí i na snižování vlastní spotřeby elektřiny. Posledním příkladem je nové o 40% úspornější osvětlení rozlehlých hal strojoven Jaderné elektrárny Dukovany. V uplynulých 10 letech energetici v Dukovanech uspořili stovky tisíc megawatthodin elektrické energie za stovky milionů korun, kterou může elektrárna dodávat do přenosové sítě.

ČEZ: Jaderné elektrárny snižují vlastní spotřebu
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

O přibližně 400 MWe vzrostl výkon všech jaderných bloků v České republice. Tento objem odpovídá stavbě například menšího jaderného bloku. Přispěla k tomu mimo jiné modernizace zařízení, využití výkonových rezerv nebo vývoj použitého paliva. Další rezervy ale hledají energetici v případě vlastní spotřeby.

„Klíčová je pro nás dodávka do sítě. A neustále hledáme bezpečná a efektivní řešení. Ať už jde o vylepšení technologie s cílem zvýšení výroby, nebo úspory na vlastní spotřebě. A i drobné kroky se počítají,“ říká Bohdan Zronek, člen představenstva a ředitel divize jaderná energetika ČEZ.

Mezi další úpravy v Dukovanech v posledních letech patří zvýšení využití plné kapacity chladící plochy věží k chlazení cirkulační vody nebo přechodem na elektrické dálkové ovládání zimních ochran věží energetici v obou halách parních turbín (o délce 275 m, šířce 450 m a výšce 30 m) instalovali nové úsporné osvětlení. Právě strojovny, ale i reaktorový sál nebo sklad s použitém palivem, jsou prostory, ve kterých se musí svítit nepřetržitě celý rok.

Soustava výbojkových halogenových svítidel zavěšených ve výšce 28 m v halách strojoven po více něž 30-letém provozu vykazovala nižší intenzitu osvětlení a byla na konci životnosti, a proto se i z bezpečnostních důvodů rozhodli k jejich výměně a modernizaci. Místo původních svítidel s celkovým příkonem 99 000 W jsou nově instalované energeticky úsporné LED světla s vyšší intenzitou osvětlení, které zvýší bezpečnost personálu při manipulacích a přispěje také ke zlepšení pracovních podmínek při realizaci oprav v odstávkách jednotlivých bloků. Nová technologie osvětlení povede k roční úspoře až 40 % energie, které dodá elektrárna navíc do přenosové sítě.

„Investice, které každoročně dáváme do údržby a modernizace zařízení, jsou příležitostí k dalšímu snižování vlastní spotřeby a tím i hospodárnějšímu využití vyrobeného tepla, které se v konečném důsledku projeví zvýšením dodávky elektrické energie do přenosové soustavy ČR,“ sdělil Roman Havlín ředitel jaderné elektrárny Dukovany.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Turistický spolek Lipenska: Cimrman se vrací do Frymburku, břeh Lipna ozdobí jeho busta

22:08 Turistický spolek Lipenska: Cimrman se vrací do Frymburku, břeh Lipna ozdobí jeho busta

Frymburský břeh lipenské přehrady bude zdobit busta nebo jiná hmotná, umělecky cenná připomínka na p…