ČEZ: Jirsíkovo gymnázium hostilo 8000. besedu vzdělávacího projektu Energie – budoucnost lidstva

09.12.2022 17:56 | Komerční článek

Dokážeme žít bez elektřiny? Jaké jsou výhody a nevýhody jednotlivých zdrojů výroby elektřiny? I takové otázky zaznívají během osvětové besedy Energie – budoucnost lidstva. A právě jubilejní osmitisící beseda celorepublikového programu vyšla v tomto týdnu na jižní Čechy.

ČEZ: Jirsíkovo gymnázium hostilo 8000. besedu vzdělávacího projektu Energie – budoucnost lidstva
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Šest desítek studentů třetího ročníku Gymnázia J. V. Jirsíka v Českých Budějovicích během ní diskutovalo o energetice s temelínským operátorem. Historicky první akce této série se uskutečnila na Gymnáziu Pod Svatou horou v Příbrami 1. března 2000 a od té doby besedy absolvovalo přibližně 280 tisíc mladých lidí z celé České republiky.

„Během besed lektoři představují energetiku v širších souvislostech. Se studenty diskutují o výhodách a nevýhodách jednotlivých zdrojů, rizicích blackoutu, ekologických aspektech nebo i o tom, že ne všichni na naší planetě mají dostatek elektřiny. Stylem výkladu se snaží studenty inspirovat k vlastnímu přemýšlení o významu energetiky,“ uvedl Ladislav Kříž, manažer útvaru komunikace a hlavní mluvčí Skupiny ČEZ.

Anketa

Dáte za Vánoce (v součtu výdajů) letos víc než loni?

hlasovalo: 11713 lidí

Lektory besed programu Energie – budoucnost lidstva jsou přední čeští odborníci na energetiku. Byli nebo stále jsou mezi nimi například profesor František Janouch, mimo jiné zakladatel a předseda Nadace Charty 77, Bohdan Zronek, člen představenstva a ředitel divize jaderná energetika společnosti ČEZ, docent Petr Otčenášek, člen Nezávislé energetické komise vlády ČR, takzvané „Pačesovy“ komise nebo profesor Bedřich Heřmanský, první profesor oboru jaderné reaktory v tehdejším Československu a řada dalších expertů.

Čtvrteční besedu na českobudějovickém Jirsíkově gymnáziu vedl, coby lektor, operátor sekundárního okruhu druhého bloku Jaderné elektrárny Temelín Lukáš Svoboda. „Beseda trvá dvě vyučovací hodiny a součástí jsou také praktické ukázky, například na fotovoltaiku nebo měření radioaktivního záření, což je hodně oblíbená část,“ sdělil Lukáš Svoboda. V současné době tvoří lektorský tým projektu devatenáct mužů a žen. Do programu je zapojeno v celé ČR celkem více než 400 středních a základních škol.

To, že se při besedě skutečně bavili, potvrdili po jejím skončení sami žáci už zmíněného třetího ročníku gymnázia. „Bylo to zábavné a zajímavé. Zcela novou informací pro mě bylo, že v elektrárně pracují i ženy na pozici operátorek ve velíně,“ prozradila například Tina Šimečková, která patřila v posluchárně fyziky mezi nejaktivnější diskutéry. „Energetika mě zajímá technicky i politicky, ale zda bych se jí chtěla věnovat profesně zatím nevím. O své budoucnosti musím ještě popřemýšlet,“ řekla.

Naopak „zcela jasno“ má v této věci její kolega Václav Štekl. „Opravdu hodně vážně uvažuji o tom, že se vydám tímto směrem. Tato beseda mi znovu potvrdila, že energetika je velmi zajímavé a perspektivní odvětví,“ konstatoval Václav Štekl.

Od začátku roku vyrobila elektrárna Temelín 15,1 terawatthodin elektřiny. Společně s Dukovany jde o zdroje, které produkují největší množství čisté elektrické energie a podílí se tak výraznou měrou na bezemisní výrobě Skupiny ČEZ. Ročně se díky jaderným elektrárnám nevypustí do ovzduší přibližně dvě desítky miliónů tun CO2.

Informace z JE Temelín 9. 12. 2022

První i druhý blok jsou v provozu. Pomocné systémy elektrárny pracují podle provozní potřeby bloků.

Informace o parametrech na 1. bloku:

  • blok je v provozu 
  • výkon turbogenerátoru – 1102 MWe 
  • výroba elektřiny od začátku roku: 7 529 990 MWh

Informace o parametrech na 2. bloku:

  • blok je v provozu
  • výkon turbogenerátoru – 1099 MWe
  • výroba elektřiny od začátku roku: 7 547 728 MWh

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…