ČEZ: Klíčové elektrické zařízení Temelína chrání nový systém

21.10.2022 7:29 | Komerční článek

Nový systém ochran klíčového elektrického zařízení instalovali technici na druhém bloku Jaderné elektrárny Temelín. Důvodem byla modernizace stávajícího systému a příprava na dlouhodobě spolehlivý provoz. Pro oba bloky vyšla investice ČEZ na několik desítek miliónů korun.

ČEZ: Klíčové elektrické zařízení Temelína chrání nový systém
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Zajistit ochranu klíčového elektrického zařízení i v následujících letech. To je úkolem nového systému elektrických ochran generátoru, vyvedení výkonu a napájení vlastní spotřeby bloků. „Nový systém chrání klíčové elektrické zařízení proti celé řadě problémů, především pak proti proudovým zkratům nebo prudkému nárůstu napětí. Jde o speciální zařízení, které je napojeno na řídící systém. Ve chvíli překročení nastavených parametrů nebo při elektrické závadě vydává například pokyn k odpojení generátoru od přenosové soustavy,“ konstatoval Jan Kruml, ředitel Jaderné elektrárny Temelín.

Ostrému nasazení předcházelo náročné ověřování systému. Odborníci při něm úspěšně prověřili stovky řídících a informačních signálů.

„Energetika se mění a roste význam stabilních zdrojů, včetně jaderných elektráren. Pro nás je to také závazek k zajištění spolehlivého provozu a podpoře zajištění energetické bezpečnosti naší země,“ uvedl Bohdan Zronek, člen představenstva ČEZ a ředitel divize jaderná energetika.

Stejná úprava proběhne příští rok na prvním bloku. ČEZ letos do modernizace elektrárny investuje 3,5 miliardy korun do více než dvou stovek akcí zaměřených a na modernizaci a posílení bezpečnosti.

Od začátku roku elektrárna Temelín vyrobila 12,4 terawatthodin elektřiny. Společně s Dukovany jde o zdroje, které produkují největší množství čisté elektrické energie a podílí se tak výraznou měrou na bezemisní výrobě Skupiny ČEZ. Ročně se díky jaderným elektrárnám nevypustí do ovzduší přibližně dvě desítky miliónů tun CO2.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České dráhy: Muzeum v Lužné u Rakovníka zahajuje turistickou sezónu

7:23 České dráhy: Muzeum v Lužné u Rakovníka zahajuje turistickou sezónu

Poslední dubnový víkend se poprvé v letošním roce otevře ČD Muzeum v Lužné u Rakovníka. Pro návštěvn…