ČEZ: Koronavirus snížil návštěvnost Dlouhých strání o 63 %, prázdniny jsou naopak historicky nejsilnější

26.07.2020 13:00

Počet návštěvníků přečerpávací vodní elektrárny Dlouhé stráně se v prvním pololetí kvůli koronavirovým omezením meziročně snížil o 62,8 procenta na 10 325 lidí, od počátku prázdnin ale počet turistů výrazně roste.

ČEZ: Koronavirus snížil návštěvnost Dlouhých strání o 63 %, prázdniny jsou naopak historicky nejsilnější
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Do konce prvního prázdninového měsíce absolvuje prohlídku podzemních útrob elektrárny podle odhadu mluvčího ČEZ Vladislava Sobola kolem 7 tisíc lidí, což je oproti loňskému červenci nárůst více než o pětinu.

„Zájem návštěvníků nás těší, protože nejde jen o zážitkovou turistiku, ale o skutečné poznávání technologií, které ovlivňují život kolem nás. Turisté včetně dětí se u nás na vlastní oči přesvědčí, jak jsou Dlouhé stráně jako největší baterie v Česku pro naši energetiku důležité, a to zvláště v době rostoucí produkce elektřiny z obnovitelných zdrojů,“ vysvětlila vedoucí infocenter Skupiny ČEZ Kateřina Bartůšková.

„Exkurze se rychle zaplňují, na ty nejdelší s prohlídkou kaverny v podzemí a výjezdem k horní nádrži je třeba se objednat dva týdny předem. Proto postupně otevíráme další termíny pro zkrácenou verzi exkurze, která zahrnuje film v infocentru, cestu do podzemí a výjezd k dolní nádrži,“ řekla Iveta Floryčková z firmy K3 Sport, která provoz informačního centra zajišťuje. Na exkurzi je třeba se objednat předem prostřednictvím formuláře na webu www.dlouhe-strane.cz.

Od srpna soutěž pro děti, mohou vyhrát Watíka nebo Joulinku

Zájem lidí o domácí turistiku včetně poznávání industriálních zajímavostí a památek energetici od počátku srpna ještě podpoří soutěží Krajinou Skupiny ČEZ, která zve turisty k prohlídce infocenter a elektráren. Kromě Dlouhých strání mohou navštívit například královéhradeckou vodní elektrárnu Hučák, infocentrum Jaderné elektrárny Dukovany nebo nedalekou přečerpávací vodní elektrárnu Dalešice, historické malé vodní elektrárny Vydra a Čeňkova pila na Šumavě nebo nejvyšší rozhlednu v Česku v areálu uhelné elektrárny v Ledvicích. Při návštěvě dvou infocenter odmění ČEZ děti energetickými plyšáky Watíkem nebo Joulinkou. Kompletní seznam infocenter a podrobná pravidla ZDE.

Dlouhé stráně i většinu dalších elektráren je možné před exkurzí navštívit také virtuálně na webu ZDE.

Elektrárna Dlouhé stráně, největší přečerpávací vodní elektrárna Skupiny ČEZ, jejíž strojovna i další technologie jsou pod zemí, slouží jako obrovský akumulátor elektrické energie, tedy baterie, která je neustále připravena vyrovnávat nedostatek nebo naopak přebytek elektřiny v celé síti a čelit tak případnému blackoutu. V rámci jednoho přečerpávacího cyklu umí „napumpovat“ do české energetické sítě až 3,5 milionu kWh.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…