ČEZ: Mladí čeští fyzici získali 5 medailí na Mezinárodní fyzikální olympiádě

27.07.2012 21:21

České družstvo nejlepších středoškolských studentů ve fyzice přivezlo ze 43. Mezinárodní fyzikální olympiády celkem 5 medailí. Úspěchu dosáhli v konkurenci 378 nejchytřejších mladých fyziků z Evropy, Asie, Austrálie, Ameriky a Afriky. Olympiáda probíhala ve dnech 15. až 24. července v Estonsku. Národní kolo této náročné soutěže podporuje Skupina ČEZ již třetím rokem.

ČEZ: Mladí čeští fyzici získali 5 medailí na Mezinárodní fyzikální olympiádě
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Na vrcholové soutěži světa ve fyzice se utkali nejlepší studenti z 81 zemí. Místem konání 43. Mezinárodní fyzikální olympiády se proto tento rok stalo Estonsko. Celkem 378 účastníků si muselo poradit s náročnými teoretickými i experimentálními úlohami. Českou republiku na soutěži reprezentovala pětice středoškolských studentů, které se díky 5 medailím podařilo obhájit přední místo v celkovém hodnocení. Nejlépe se dařilo Ondřeji Bartošovi, z Gymnázia Žďár nad Sázavou, který své zážitky shrnuje: „Ze stříbrné medaile jsem měl ohromnou radost. Několikahodinové řešení fyzikálních příkladů vyžadovalo maximální soustředění. Nejtěžší pro mě bylo čtení grafů a odhadování průběhu fyzikálních veličin.“

Ze stříbra se radovali také Jakub Vošmera z Gymnázia Matyáše Lercha v Brně, Stanislav Fořt z Gymnázia Pierra de Coubertina v Táboře a Lubomír Grund z Gymnázia Christiana Dopplera v Praze. Bronzovou medaili si přivezl Martin Raszyk z Gymnázia v Karviné – Novém Městě.

„Vnímám to jako úspěch nejen samotných soutěžících, finalistů české fyzikální olympiády, ale také českého středního školství. Zvlášť cenné je, že se třem studentům podařilo získat medaili již druhým rokem,“ hodnotí výsledky akce vedoucí českého družstva Bohumil Vybíral. Jeho slova potvrzují i jeho kolegové Jan Kříž a Ivo Volf z Katedry fyziky Přírodovědecké fakulty Univerzity v Hradci Králové, která pro finalisty zajistila přípravné soustředění. Absolutním vítězem 43. Mezinárodní fyzikální olympiády se stal maďarský soutěžící Attila Szabó. Úspěšní řešitelé si odnesli celkem 271 ocenění, z toho 45 zlatých, 71 stříbrných a 92 bronzových medailí. 63 dalších soutěžících obdrželo čestné uznání za svůj výkon. V první dvacítce zlatých medailistů se umístilo 5 soutěžících z Čínské lidové republiky, 5 z Čínské republiky (Taiwan), 2 soutěžící z USA, 2 z Ruské federace a po jednom zmíněný vítěz z Maďarska, dále z Thajska, Korejské republiky (Jižní Korea), Indie, Rumunska a Japonska. Soutěži předcházela Mezinárodní matematická olympiáda, odkud si česká výprava přivezla stříbrnou a bronzovou medaili i čestná uznání.

Olympiád se zúčastnili talentovaní studenti, kteří prošli všemi koly národní soutěže. Přípravu českého týmu podpořila Skupina ČEZ, která již třetím rokem přispívá na aktivity Jednoty českých matematiků a fyziků. Dva čeští olympionici získali vzdělání na školách, které ČEZ podporuje v oblasti technického vzdělávání. „Máme radost z tak skvělých výsledků. Věřím, že tito mladí řešitelé budou svůj talent i nadále rozvíjet a v budoucnu posílí věhlas české vědy,“ říká Pavel Puff, manažer útvaru Strategický nábor Skupiny ČEZ. 

Více o Mezinárodní fyzikální olympiádě
Společnost ČEZ vloni s organizátory matematických a fyzikálních olympiád uzavřela dohodu o pětiletém partnerství. Partnerství představuje především finanční podporu, která umožní kvalitnější organizaci soutěže, všeobecnou podporu koordinátorů a dosažení větší motivace soutěžících. Podpoře technického vzdělávání se ČEZ věnuje již od roku 1992. V rámci svého vzdělávacího programu Svět energie připravuje studijní materiály pro všechny typy škol, zapojuje své odborníky do výuky na vysokých školách, či vzdělává středoškolské učitele jak zajímavě a poutavě učit fyziku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha podá dvě žádosti o dotace z evropských fondů na vybudování dobíjecích stanic

10:04 MHMP: Praha podá dvě žádosti o dotace z evropských fondů na vybudování dobíjecích stanic

Hlavní město chce podpořit rozvoj elektromobility prostřednictvím dvou projektových záměrů. V případ…