ČEZ: Moderní větrné elektrárny u Janova se v sobotu otevřou návštěvníkům

13.06.2013 10:00

Speciální program nachystaly pro své návštěvníky v sobotu 15. června větrné elektrárny u Janova poblíž Litomyšle. U jednoho z nových moderních strojů bude pro zájemce k dispozici informační stánek, připravena je prohlídka vnitřního vybavení elektrárny doplněná výkladem specialisty nebo program pro děti. Stane se tak u příležitosti 8. ročníku akce Den otevřených dveří u větrných elektráren, který pořádá Česká společnost pro větrnou energii.

ČEZ: Moderní větrné elektrárny u Janova se v sobotu otevřou návštěvníkům
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Kompletní informace o výstavbě a fungování nových moderních větrných elektráren u obce Janov poblíž Litomyšle, možnost prohlídky vnitřního vybavení elektrárny, přednáška specialisty v oboru větrné energie, program pro děti – to jsou hlavní magnety čekající na návštěvníky Dne otevřených dveří u větrných elektráren v Janově.

Akce se koná tuto sobotu 15. června od 10 do 17 hodin u Janova (Pardubický kraj, okres Svitavy, poblíž Litomyšle). Pro návštěvníky bude zajištěna možnost parkování.

Větrné elektrárny u Janova byly postaveny v létě 2009, jejich provozovatelem je společnost ČEZ Obnovitelné zdroje. Každý z dvojice moderních strojů W 2000 SPG má instalovaný výkon 2 MW, hmotnost 275,7 tun, rotor o průměru 80 metrů a celkovou výšku 120 metrů. Elektrárna ročně vyrobí elektřinu pro více než 1 000 domácností.

„Věříme, že právě formou osobní zkušenosti a možnosti prožít den takříkajíc přímo s větrnými elektrárnami si lidé mohou udělat skutečně vlastní názor na přínos větrné energetiky. Je to v souladu s naším záměrem, aby se elektrárny staly přirozenou součástí zdejšího prostředí a za své je vzali obyvatelé i návštěvníci kraje,“ říká ředitel ČEZ Obnovitelné zdroje Oldřich Kožušník.

Více informací je k dispozici na http://www.cez.cz/cs/vyroba-elektriny/obnovitelne-zdroje/vitr/den-otevrenych-dveri.html nebo na http://www.pro-vetrniky.cz

Souběžně se zpřístupněním větrných elektráren u Janova se v rámci Dne otevřených dveří 15.6.2013 otevřou pro zájemce o větrnou energii také další větrné elektrárny v celkem 14 lokalitách po celé České republice. Společnost ČEZ Obnovitelné zdroje zpřístupní větrnou elektrárnu také v lokalitě Věžnice (poblíž Polné v Kraji Vysočina).

Celou akci pořádá Česká společnost pro větrnou energii (www.csve.cz) ve spolupráci s European Wind Energy Association (www.ewea.org) u příležitosti Světového dne větru (www.globalwindday.org). Kompletní přehled míst přináší následující tabulka, bližší informace jsou k dispozici na www.csve.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČEZ

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ číslo týdne: 12

11:44 ČEZ číslo týdne: 12

12 členů má jaderná aliance zemí EU.