ČEZ: Nejvyšší podpora rozvoje jaderné energetiky za posledních dvacet let

28.11.2022 18:02 | Komerční článek

Podpora rozvoje jaderné energetiky v Česku vzrostla za rok o sedm procent a je nejvyšší v historii měření od roku 2000. Za vysokou podporou je především válka na Ukrajině a energetická krize, jak vyplývá z výzkumu agentury IBRS, který uskutečnila na přelomu října a listopadu.

ČEZ: Nejvyšší podpora rozvoje jaderné energetiky za posledních dvacet let
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Jste vy osobně pro rozvoj jaderné energetiky v České republice? Tak zní jedna z klíčových otázek výzkumu, který agentura IBRS realizovala kvótní metodou na reprezentativním vzorku 500 respondentů z celé ČR. A 72% populace na ni odpovídá kladně, což je od roku 2000 nejvyšší výsledek. Spolu s tím posiluje i názor, že ČR by měla být ve výrobě elektřiny soběstačná, což podporuje nyní 97% populace. Téměř osm z desíti respondentů (79%) zároveň uvádí, že válečné události na Ukrajině mají vliv na energetickou soběstačnost.

„Už i tak relativně vysokou podporu rozvoje jaderné energetiky ruská agrese na Ukrajině a energetická krize ještě posílila. Roste podpora energetické soběstačnosti a spolu s tím roste u téměř tří čtvrtin populace (72%) i obava o přerušení dodávek plynu z Ruska“  vysvětluje Miloš Rybáček, jednatel agentury IBRS.

Spolu s podporou rozvoje jádra však vzrostla také podpora obnovitelných zdrojů. Více než polovina populace (56%) nyní podporuje jak rozvoj jaderné energetiky, tak i rozvoj obnovitelných zdrojů, což je od jara nárůst o 10%.

„V posledním období výrazně posiluje názor, že budoucnost energetiky v České republice je především v koexistenci jádra a obnovitelných zdrojů, tedy zdrojů, které nejsou vázány na dodávky fosilních paliv z Ruska.“ doplňuje Miloš Rybáček.

Nárůst podpory rozvoje jádra se také projevil v jednoznačném souhlasu s návrhy vlády v oblasti podpory jaderné energetice, kdy 84 procent respondentů vyjádřilo s návrhy souhlas.

Válka na Ukrajině ve spojení s jadernou energetikou však mezi lidmi vyvolává i určité obavy, které od jara stále zesilují. Nejrozšířenější je pro 71% respondentů obava, že v důsledku války může být poškozena nějaká ukrajinská jaderná elektrárna a pro dvě třetiny populace (66%) i obava z použití jaderných zbraní na Ukrajině.

Výzkum byl realizován na reprezentativním vzorku 500 respondentů z celé České republiky starších 18 let, vybíraných kvótní metodou formou osobních rozhovorů s přímým zápisem pořízených dat do notebooku (CAPI) podle standardů ESOMAR.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ Prodej sníží ceny 1,7 milionu zákazníků na dobu neurčitou u elektřiny i plynu

7:44 ČEZ Prodej sníží ceny 1,7 milionu zákazníků na dobu neurčitou u elektřiny i plynu

Zákazníky ČEZ Prodej teď čekají samé příjemné zprávy. Již za pár týdnů se jim sníží ceny plynu a pak…