ČEZ: Nová transformovna umožní další rozvoj Ostravy

26.11.2012 11:57

Energetici na severní Moravě pokračují ve snaze posílit své sítě. V těchto dnech ukončili výstavbu nové transformovny 110/22 kV v Ostravě – Porubě.

ČEZ: Nová transformovna umožní další rozvoj Ostravy
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Spolu s návaznou obnovou a modernizací sítí jde o jednu z nejvýznamnějších letošních akcí společnosti ČEZ Distribuce na Ostravsku. Bezmála půlmiliardová investice umožní pokrýt rostoucí požadavky na odběry energie plynoucí z rozvoje průmyslových a obchodních zón v dané lokalitě. Cílem projektu je rovněž zvýšit spolehlivost a kvalitu dodávky stávajícím zákazníkům.

Nový uzel distribuční sítě „vyrostl“ na ulici 17. listopadu u výpadovky směrem na Klimkovice, v těsné blízkosti průmyslové zóny ProLogis Park a Průmyslového parku Poruba.

Cílem investice je především zvýšení kapacity distribuční soustavy v lokalitě, tzn. pokrýt nové požadavky na připojení  a současně umožnit rozvoj stávajících objektů v Ostravě-Porubě. Součástí stavby je i prostorová rezerva pro další možné rozšíření areálu nové transformovny v případě budoucí potřeby navýšení odběrů energie v lokalitě.  „Z důvodu zajištění spolehlivé a bezpečné dodávky elektřiny není v současnosti  možné na stávající zařízení v lokalitě  připojovat další zákazníky, vyjma maloodběratelů  z řad domácností a podnikatelů, kteří odebírají elektřinu z hladiny nízkého napětí. Díky nové transformovně a souvisejícím investicím do sítí se situace změní a investoři se dočkají volné kapacity,“ uvedl Jiří Fazekaš ze společnosti ČEZ Distribuce.

Ze stávajících odběratelů, kterým nová transformovna a související investice do sítí umožní navýšit odběry, se jedná např. o Fakultní nemocnici  Ostrava, Vysokou školu báňskou – Technickou univerzitu Ostrava a lokalitu průmyslové zóny u transformovny. K novým připojením dojde např. v souvislosti s realizací stavby Superpočítačového centra v blízkosti VŠB-TU Ostrava, rozšířením Vědeckotechnologického parku v Pustkovci, obchodní zóny podél ulice Opavská, či průmyslové zóny nad Porubkou. 

Jiří Fazekaš přiblížil i samotný průběh stavby: „Po úvodní přípravě stavebních ploch a terénních úpravách na podzim loňského roku následovala výstavba rozvoden  velmi vysokého a  vysokého napětí, krytých stání dvou transformátorů 110/22kV o výkonu 50 MVA (megavoltampérů), místní komunikace, systému odvodu dešťových vod, oplocení, systému technické ochrany objektu a dalších souvisejících technologií.“

Současně s výstavbou transformovny  probíhal i rozsáhlý modernizační projekt distribučních sítí v dané lokalitě. Jeho stěžejní částí byl přechod vedení, která budou zaústěna v nové rozvodně, na vyšší napěťovou hladinu 22 kV  (ze stávajících 10 kV). Přechod na vyšší napěťovou hladinu zajistí dlouhodobě vyšší spolehlivost a kvalitu dodávek.  Došlo ke kompletní obnově kabelové sítě vysokého napětí a rekonstrukci technologických zařízení distribučních transformačních stanic, včetně stavebních úprav a obnovy značné části sítě nízkého napětí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČEZ

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…