ČEZ: Nový informační systém pro obyvatele v okolí Temelína

24.04.2018 13:42

Nový informační systém spouští Jaderná elektrárna Temelína pro obyvatele ve svém okolí. Registrovaní uživatelé dostanou prostřednictvím sms zprávy nebo krátkého mailu od elektrárny informaci například o zkouškách sirén nebo plánovaných cvičeních.

ČEZ: Nový informační systém pro obyvatele v okolí Temelína
Foto: atominfo.cz
Popisek: Temelín

Nový informační kanál doplňuje sirény a další prvky havarijního vyrozumění. Určen je i pro informování okolí v případě velmi nepravděpodobné mimořádné události.

Dne 4.4. 2018 ve 12:00 proběhne zkouška sirén v závodním rozhlase a také uvnitř areálu elektrárny Temelín. Akustický signál může být slyšitelný i v bezprostředním okolí areálu.

Tak vypadá jedna ze správ, které systém rozešle s časovým předstihem na všechny zaregistrované e-mailové adresy. Obyvatelé z okolí, kteří do formuláře uvedou i číslo svého mobilního telefonu, dostanou i stejnou textovou zprávu (SMS). Dosud elektrárna informaci předávala okolním obyvatelům především prostřednictvím starostů. Ti zprávy z elektrárny zveřejňovali například na webových stránkách měst a obcí. Tento způsob zůstaven zachován. Nově bude doplněn o přímou zprávu pro registrované uživatele. „Nechceme obyvatelům rozesílat desítky e-mailů či textových zpráv měsíčně. Smyslem nového systému je poskytnout lidem v našem okolí aktuální informace o jevech či dění, které by je mohlo bez vysvětlení například znepokojit. Nebude jich proto mnoho a budou se týkat především slyšitelných zkoušek sirén, technologie, nebo třeba cvičení,“ vysvětluje ředitel elektrárny Temelín Jan Kruml.

Nový informační kanál nenahrazuje sirény ani další prvky havarijního vyrozumění. Ty zůstávají i nadále plně funkční a jde dál o klíčový prvek pro případ nepravděpodobných jevů. SMSky nebo maily by okolním obyvatelům poskytly dodatečné informace o aktuálním dění.

„Technologie se neustále vyvíjejí a my v souladu s tím obě naše jaderné elektrárny průběžně vylepšujeme. A netýká se to jen čistě výrobních zařízení, ale i řady dalších prostředků, což je právě tento případ. Navíc jsme celý systém vyvinuli zcela sami a můžeme jej nabízet i dalším společnostem,“ doplňuje ředitel divize jaderná energetika společnosti ČEZ Bohdan Zronek.

Registrace do nového informačního systému je velmi jednoduchá. Stačí vyplnit formulář, který je dostupný na webové stránce ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…