ČEZ: Obě české jaderné elektrárny chceme udržet v nejlepší kondici

24.05.2023 17:36 | Komerční článek

Společnost ČEZ odstartovala v jaderných elektrárnách Temelín a Dukovany rozsáhlý projekt směřující ke zvýšení efektivity těchto zdrojů. Díky delším palivovým kampaním očekává růst celkových dodávek elektřiny v objemu 3 až 4 procent celkové české spotřeby. Dál také modernizuje a připravuje stavbu nových jaderných zdrojů.

ČEZ: Obě české jaderné elektrárny chceme udržet v nejlepší kondici
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

ČEZ předpokládá, že celková délka provozu Temelína i Dukovan dosáhne nejméně šedesát let. Tomu odpovídá i rozsah investic, které v letošním roce dosahují téměř šesti miliard Kč. Významným způsobem se na nich podílí i české průmyslové společnosti. Významným krokem bylo i získání plzeňské Škody jaderné strojírenství.

Anketa

Jste spokojeni se způsobem, jakým Petr Pavel vykonává úřad prezidenta? (Ptáme se od 23.5.2023)

3%
95%
hlasovalo: 33704 lidí

„Chápu, že ČEZ je nejhodnotnější majetek, který ČR má a MF ČR vykonává akcionářská práva. Jsem rád, že pan ministr přišel „zkontrolovat“ jak naplňujeme naší strategii,“ říká o aktuální návštěvě ministra financí Zbyňka Stanjury v jihočeské jaderné elektrárně předseda představenstva a generální ředitel Skupiny ČEZ Daniel Beneš.

Nově elektrárna Temelín začíná s přechodem na osmnáctiměsíční a Dukovany na šestnáctiměsíční palivový cyklus. Opatřeními chce získat přibližně 2 terawatthodiny elektřiny oproti současné výrobě. Jde o přibližně 3-4 procenta celkové české spotřeby.

Jádro, spolu s obnovitelnými zdroji také patří mezi veřejností preferované energetické zdroje. Dle dnes zveřejněného výzkumu agentury IBRS 70 procent obyvatel České republiky podporuje provoz a rozvoj jaderných zdrojů a dokonce 74 procent lidí obnovitelných zdrojů, přičemž více než polovina populace preferuje jejich kombinaci s cílem zajistit České republice dostatek čisté a stabilně dodávané elektřiny.

Od začátku roku elektrárna Temelín vyrobila 6,3 terawatthodin elektřiny. Společně s Dukovany jde o zdroje, které produkují největší množství čisté elektrické energie a podílí se tak výraznou měrou na bezemisní výrobě Skupiny ČEZ. Ročně se díky jaderným elektrárnám nevypustí do ovzduší přibližně dvě desítky miliónů tun CO2.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…