ČEZ: Pedagogové ze severních Čech se vydali za poznáním do Tušimic

07.10.2014 20:32

Vzdělávací exkurzi pro pedagogy přírodovědných předmětů uspořádala v úterý 7. října Skupina ČEZ. Dvaadvacet učitelů z celého Ústeckého kraje tak mělo možnost si v rámci Klubu Svět energie prohlédnout zmodernizovanou Elektrárnu Tušimice a následně se pak ještě vydat na projížďku těžebními prostory hnědouhelného dolu v jejím těsném sousedství.

ČEZ: Pedagogové ze severních Čech se vydali za poznáním do Tušimic
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Jak se vesměs všichni na začátku exkurze shodli, návštěva elektrárny i povrchového lomu je pro ně velikou příležitostí poznat zase něco nového. Zároveň si tak sami oživí své teoretické znalosti praktickým pohledem na výrobu elektrické energie a těžbu uhlí, tedy dvě oblasti, které k sobě bezprostředně patří.

Někteří také přiznali, že i oni sami si doplňují odborné vzdělání, takže nové poznatky využijí nejen pro výuku na školách, ale i pro své studium. „I když už mám jedno vysokoškolské studium kompletně za sebou, nyní jsem se pustil do dalšího kombinovaného na fakultě výrobních technologií, konkrétně obor energetika a teplárenství. Pokud se mi podaří studium zdárně dokončit, rád bych pak pochopitelně na naší škole vyučoval i odborné předměty se zaměřením na energetiku,“ řekl například Pavel Novák, zástupce ředitele na SPŠ v Ústí nad Labem, která je i Fakultní školou ČVUT v Praze. Jeho doménou je zatím matematika a informatika.

Z děčínské ZŠ Komenského náměstí se přihlásili na odbornou exkurzi hned tři pedagogové. „Já a kolega učíme zeměpis, on navíc přírodopis, a kolegyně fyziku. Dnešek je tudíž pro nás všechny velice přínosný, ať již z pohledu výuky zeměpisu, v němž se pochopitelně zabýváme i Podkrušnohorská hnědouhelná pánev, tak i přírodopisu, neboť v deváté třídě se probírají nerostné suroviny. A co se týče fyziky, tak kolegyně má nyní nepřeberné množství námětů. Pokusíme se sem vrátit i s dětmi, pro ně to bude nejen pěkný výlet, ale i poučné setkání s něčím novým. Určitě už jen to, že elektrárna nemá komín a tím vypouští do ovzduší minimum škodlivých zplodin, bude pro ně velice zajímavé,“ řekla za všechny Eva Kotíková.

Nad tím, jak sehnat peníze na autobus, pak přímo pod jednou z chladicích věží přemýšlela Alice Weissová ze ZŠ Na Stínadlech v Teplicích. „Vzhledem k tomu, že do elektrárny mohou děti ze základních škol, bylo by bezesporu užitečné, se vypravit s našimi žáky na její prohlídku. Učím chemii a v ní probíráme i jaderné a tepelné elektrárny. Obávám se ale, že problém bude ve financování dopravy,“ konstatovala jinak s náplní dne spokojená učitelka. Chemii a přírodopis učí Miluše Vilímková z 1. ZŠ Budovatelů v Jirkově. „Seznamuji proto žáky například se zpracováním uhlí, nerostnými surovinami a v rámci chemie i s různými energetickými projekty. Už jen srovnání, jak elektrárna vypadala dříve s její dnešní lepší podobou, bude pro ně zajímavé. Prostě přijela jsem načerpat inspiraci, jak ještě vylepšit výuku obou předmětů. Myslím, že poznatků si budu odvážet více než dost.“

Stejného názoru byla Šárka Doležalová, učitelka fyziky ze ZŠ a MŠ v Markvarticích. V elektrárně přitom byla naposledy v době, kdy sama navštěvovala základní školu. „Samozřejmě, že během fyziky pobíráme i výrobu elektrické energie, elektrárny jako takové a vše ostatní co s tím souvisí.  Jsem ráda, že jsem po letech opět viděla elektrárnu v reálu a mohla si tak porovnat minulost s přítomností. Bezesporu vše nové zužitkuji v praxi. To samé se týká i poznatků o důlní těžbě během návštěvy hnědouhelného lomu Nástup Tušimice,“ uzavřela fyzikářka sondu mezi pedagogy, kteří absolvovali vzdělávací exkurzi Skupiny ČEZ.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČEZ

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

22:04 Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

Zvýšení příspěvku na péči, které v pátek odsouhlasila Poslanecká sněmovna, se nevztahuje na nejnižší…