ČEZ: Po rekonstrukci návsi přišel na řadu za přispění energetiků protilehlý rybník

21.11.2014 10:12

K vloni upravené návsi v Poleradech na Mostecku přibyla prakticky po roce nová vodní nádrž, která lemuje druhou stranu průtahu obcí. Stejně jako na náves, tak i na přeměnu původního rybníka přispěla obci Skupina ČEZ, a to 400 000 korunami. I v tomto případě přiložili ruce k dílu místní obyvatelé a prakticky vše vybudovali svépomocí.

ČEZ: Po rekonstrukci návsi přišel na řadu za přispění energetiků protilehlý rybník
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

„Máme v obci šikovné řemeslníky, sáhli jsme proto tradičně do vlastních řad a obešli se tak bez cizích firem. Z místních zdrojů je i vyrobené zábradlí,“ pyšnil se ve středu 19. listopadu starosta Pavel Novák. Původní rybník byl podle něj ve velmi neutěšeném stavu, a tak se rozhodli jej přebudovat v novou vodní nádrž chráněnou vybetonovanými břehy a hrází se sloupky, dlažbou a již zmiňovaným zábradlím. Hrázce pak vévodí malý kamenný vodotrysk a obří dřevěná plastika z letního sochařského sympozia.

Jak ještě starosta Novák uvedl, celé dílo se rodilo od dubna letošního roku, stálo 650 000 korun, přičemž 400 000 získala obec od Skupiny ČEZ. „Bez takovéto finanční injekce bychom se těžko mohli do přeměny rybníka pustit. V minulosti nám již energetická společnost přispěla například na úpravu návsi před místním pohostinstvím, které je zároveň jakýmsi kulturním střediskem obce. Celé prostranství zahrnující náves má už rok novou dlažbu, rozměrnou pergolu pro letní posezení a plošné ozdobné prvky. Samozřejmě, že okolí nádrže jsme upravili pomocí stejné dlažby, aby nám vše pěkně ladilo dohromady,“ poznamenal starosta.

V Poleradech ovšem vysadili za jiných 200 000 korun i zelenou protihlukovou a protiprašnou stěnu u železniční vlečky, po níž putuje uhlí do Elektrárny Počerady. Zeleň ještě sílí, neboť byla vysazena teprve před třemi roky v rámci projektu „Stromy 2011“ financovaného Nadací ČEZ. Různé druhy vzrostlých špičáků, vysokokmenů a křovin tvoří tři sta metrů dlouhou alej, jejím smyslem je postupem času definitivně oddělit násep vlečky od obce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

13:04 ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

Už jen necelý měsíc mohou žáci základních a středních škol posílat videa do soutěže „Vím proč“ o nej…