ČEZ: Poprvé v ČR. Webová aplikace usnadní výplatu dividend, akcionáře ověří přes službu Bank iD

26.05.2023 17:55 | Komerční článek

Akcionáři energetické společnosti ČEZ budou moci nově získat výplatu dividend z vlastněných akcií přes webovou aplikaci. Pro potřeby jejich zpracování ji vytvořila Česká spořitelna, ČEZ je tak v České republice vůbec první společností, která tento způsob výplaty dividendy nabídne.

ČEZ: Poprvé v ČR. Webová aplikace usnadní výplatu dividend, akcionáře ověří přes službu Bank iD
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

K ověření akcionářů se bude využívat služba Bank iD. Tento krok významně usnadní dosavadní administrativní postup. Služba ověření i využití webové aplikace je pro akcionáře zcela zdarma. Zároveň zůstanou zachovány také dosavadní možnosti, jak si o výplatu dividendy požádat.

Akcionáři si dosud museli o výplatu dividendy zažádat elektronickou cestou nebo si zajít pro výplatu na pobočku České spořitelny. Všechny tyto varianty budou i nadále zachovány. Možnosti, jak zažádat o výplatu, vycházejí z aktuálně platných podmínek, které jsou zveřejněny na webu společnosti ČEZ. Aplikace umí vyplatit i nevyplacené dividendy z minulých let, u kterých ještě neskončilo výplatní období.

Anketa

Jste spokojeni se způsobem, jakým Petr Pavel vykonává úřad prezidenta? (Ptáme se od 23.5.2023)

3%
95%
hlasovalo: 33716 lidí

„Zavedením tohoto inovativního způsobu vyplácení dividend vycházíme vstříc našim akcionářům. Snažíme se celý proces co nejvíce zjednodušit a urychlit. Akcionáři si tak budou moci o výplatu dividend požádat kdykoliv a odkudkoliv, stačí využívat Bankovní identitu. Peníze jim následně budou zaslány jejich bankovní účet. Speciálně pro potřeby ČEZ připravená webová aplikace je výsledkem dlouhodobé spolupráce s Českou spořitelnou a může být skvělým příkladem a inspirací pro další akciové společnosti,“ řekl předseda představenstva a generální ředitel ČEZ Daniel Beneš.

Po ověření přes Bank iD se porovnávají dodaná data akcionáře s daty z Centrálního depozitáře cenných papírů. Pokud se data liší, nárok na dividendu se nenačte. Ověření pomocí Bank iD nyní nabízí Česká spořitelna, Komerční banka, Air Bank, Moneta Money Bank, Raiffeisenbank a ČSOB. Připravuje se zapojení UniCredit Bank, Fio Bank, mBank a Banka Creditas. Na e-mailovou adresu zadanou ve formuláři přijdou uživateli aplikace po odeslání žádosti dva potvrzovací maily. První e-mail přijde jako potvrzení zadání výplaty, druhý e-mail přijde jako potvrzení o provedení výplaty na požadovaný účet. Žádosti doručené v pracovní dny zpracuje banka bez zbytečného odkladu a nejpozději do dvou pracovních dnů poukáže na účet.

V letošním roce bude výplata přes webovou aplikaci umožněna pouze daňovým rezidentům ČR, kteří mají zřízeno ověřování Bankovní identitou. Daňoví nerezidenti musí využít jiných schválených způsobů výplaty. Dividendy z akcií, u kterých je v Centrálním depozitáři cenných papírů, dále jen CDCP, zapsán Správce cenného papíru, budou i nadále vypláceny dle podmínek uzavřených se Správcem cenného papíru. Mezi typické Správce akcií patří finanční instituce, jako jsou banky, investiční společnosti, brokerské firmy, penzijní fondy a další specializované investiční společnosti.

Představenstvo ČEZ letos schválilo návrh dividendy v rekordní výši 117 Kč na akcii a stanovilo termín konání řádné valné hromady na 26. června 2023 v Praze. V případě schválení navržené dividendy valnou hromadou odvede Skupina ČEZ svému majoritnímu akcionáři, kterým je český stát, zhruba 44 miliard korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…