ČEZ Prodej: Domácnosti i nadále šetří. Počet samoodečtů vystoupal v lednu téměř na pětinásobek

01.02.2023 17:56 | Komerční článek

Domácnosti i nadále pokračují ve snaze šetřit za energie. V lednu počet samoodečtů provedených zákazníky ČEZ Prodej přesáhl 275 000, což je čtyřnásobek oproti počtu samoodečtů zaslaných v lednu 2022.

ČEZ Prodej: Domácnosti i nadále šetří. Počet samoodečtů vystoupal v lednu téměř na pětinásobek
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Samoodečet není nic jiného než opsání čísla spotřeby z displeje elektroměru a jeho předání dodavateli a distributorovi k dalšímu zpracování. Právě na základě spotřeby nastavuje dodavatel zálohy, které platí zákazník za odběr elektřiny. Pokud je spotřeba nižší, jsou nižší i zálohy. 

Anketa

Chcete, aby Babiš vedl ANO do parlamentních voleb jako lídr a kandidát na premiéra?

91%
5%
hlasovalo: 22948 lidí

Nejjednodušším způsobem, jak samoodečet zadat, je přes webovou samoobsluhu Můj ČEZ, která funguje podobně jako internetové bankovnictví. Zadání samoodečtu přes Můj ČEZ je otázkou několika vteřin a tento způsob využívá více než 70 % zákazníků. K provedení samoodečtu v Můj ČEZ není potřeba zadat nic víc, než číslo na displeji elektroměru, zbytek vyplní za zákazníka aplikace sama.

Konkrétně v lednu zákazníci zadali 275 873 samoodečtů, z toho 80 % přes internetovou samoobsluhu Můj ČEZ. Oproti tomu loni v lednu zadali zákazníci 57 731 samoodečtů. 

„Samoodečet je ideální způsob, jak mít svou spotřebu pod kontrolou a sledovat, zda není zbytečně příliš vysoká. Jsme rádi, že zákazníci v samoodečtech pokračují i v letošním roce. I my tak budeme moct lépe sledovat, jak se vyvíjí jejich spotřeba,“ uvedl generální ředitel ČEZ Prodej Tomáš Kadlec

Samoodečet je dobré zadávat jednou měsíčně, ne vícekrát, protože distribuční společnosti častější samoodečty neuznávají. 

Počet samoodečtů zasílaných zákazníky začal stoupat v průběhu loňského roku, zejména s přechodem na zastropované ceny, kdy samoodečty pomáhaly nastavit co nejlépe zálohy. Zákazníci loni zadali 1,4 milionu samoodečtů, tedy 3,5krát více než v roce 2021. Jen v samotném posledním čtvrtletí provedli zákazníci 738 000, více než za celý rok 2021. Samoodečty ukázaly, že řada domácností energiemi aktivně šetří, takže i přes změnu ceníku na cenové stropy zůstala výše jejich záloh na stejné úrovni.

Inspiraci, jak účinně snížit svou spotřebu, nabízí ČEZ i prostřednictvím svého poradenského portálu ZDE. Rady a tipy konkrétně pro svou domácnost na něm hledalo již milion a půl uživatelů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Půta: Rezignovat na funkci se nechystám

17:17 Hejtman Půta: Rezignovat na funkci se nechystám

Tiskové prohlášení hejtmana Martina Půty k tzv. kauze Liberec