ČEZ: Průmyslovka v Třebíči bude mít od 4. září poprvé dvě třídy studentů oboru Energetika

04.09.2023 19:02 | Tisková zpráva

S novým školním rokem přijde do Střední průmyslové školy v Třebíči 51 nových studentů a studentek oboru Energetika. Poprvé v historii tak překročí jejich počet číslo 30. Na základě zájmu žáků o zdejší speciální obor Energetika otevřela škola za podpory ČEZ druhou třídu. O studenty tohoto oboru má zájem Jaderná elektrárna Dukovany, která jen letos přijala dalších 9 absolventů tohoto oboru a zájem o ně mají i další firmy z regionu.

ČEZ: Průmyslovka v Třebíči bude mít od 4. září poprvé dvě třídy studentů oboru Energetika
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Výjimečnost oboru Energetika na Střední průmyslové škole v Třebíči je ve spojení dvou oborů – strojní a elektro. Jde o obory, které mají vysoké uplatnění v nedaleké Jaderné elektrárně Dukovany, která studentům nabízí řadu praxí a stáží už během studia. „V rámci generační obměny jsme od roku 2013, kdy obor dokončili první studenti, přijali 82 absolventů a mám radost, že si je naši kolegové hodně chválí. S ohledem na předpokládaný, minimálně šedesátiletý, provoz nabízí elektrárna stávajícím studentům stabilní zaměstnání v prestižním oboru,“ říká Roman Havlín, ředitel Jaderné elektrárny Dukovany.

Zájem o technické obory i s postupující přípravou výstavby nového zdroje v Dukovanech potvrdila před vítáním žáků prvního ročníku i ředitelka SPŠ v Třebíči Petra Hrbáčková. „K rozšíření počtu tříd oboru Energetika z dosavadní jedné třídy na dvě jsme přistoupili na základě POOPTÁVKY Skupiny ČEZ a rostoucího počtu zájemců o studium. Ze 111 uchazečů jsme jich tak mohli poprvé přijmout 51. A nešlo jen o tento speciální obor, ale zájem jsme zaznamenali o všechny technické obory naší školy.“ Spolu s ní studenty v pondělí přivítá Jan Břížďala, radní KÚ Vysočina a ředitel Jaderné elektrárny, Roman Havlín.

Během uplynulých 14 let, kdy byl za podpory společnosti ČEZ a Kraje Vysočina na Střední průmyslové škole v Třebíči založen obor Energetika, nastoupilo jen z tohoto oboru do elektrárny 82 absolventů. A že nejde jen výhradně o mužskou profesi dokazuje i rostoucí zájem dívek. Obor energetika doposud vystudovalo 10 studentek z nichž jedna našla své místo na koordinaci prací sekundárního okruhu elektrárny. Odborné praxe pro studenty 3. a 4. ročníků elektrárna nabízí už od roku 2011. Díky tomu se studenti seznámí s prostředím elektrárny a získají přesnější představu o jejich případné budoucí práci. Absolventi obvykle nastupují hned po maturitě do provozu elektrárny na pozice strojní, elektro nebo měření a regulace. Část absolventů si během práce v elektrárně dálkově dodělává vysokou školu a někteří nastupují až po jejím vystudování.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Infocentrum JE Dukovany zve na speciální zábavně naučný dětský program „Po stopách elektřiny“

19:19 ČEZ: Infocentrum JE Dukovany zve na speciální zábavně naučný dětský program „Po stopách elektřiny“

Energetici na sobotu 4. května připravili pro malé návštěvníky speciální program zaměřený na výrobu …