ČEZ: První blok Temelína snižuje výkon, odstávka začne za necelé dva týdny

27.11.2017 13:12

Od víkendu pracuje první blok v tzv. výkonovém efektu. V jeho průběhu bude výkon reaktoru pozvolna snižován až na úroveň mírně pod 90 procent. V návaznosti na výkon reaktoru bude klesat výkon turbogenerátoru. Provoz na výkonovém efektu bude ukončen v pátek 8. prosince, kdy bude blok v souladu s harmonogramem odstaven pro výměnu paliva.

ČEZ: První blok Temelína snižuje výkon, odstávka začne za necelé dva týdny
Foto: ČEZ
Popisek: Jaderná elektrárna Temelín

„Přechod na výkonový efekt je odrazem bezporuchového provozu bloku v období od poslední odstávky pro výměnu paliva. Zjednodušeně řečeno to znamená, že jsme palivo během kampaně optimálně využili,“ uvedl Jan Kruml, ředitel Jaderné elektrárny Temelín.

První temelínský blok je v provozu od 25. prosince loňského roku. Z důvodu výměny paliva bude plánovaně odstaven za necelé dva týdny. Každý den se bude výkon bloku snižovat o jedno procento. Při nižším výkonu reaktoru je možno dodatečně získat energii z některých použitých palivových souborů a tím je co nejefektivněji využít.

Druhý blok je v provozu na plném výkonu. Od začátku roku elektrárna Temelín vyrobila 15,2 miliard kilowatthodin elektřiny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…