ČEZ: První vrcholové razítko s elektrárnou v Čechách i na Moravě

12.02.2014 15:58

Právník Jiří Hes se rád toulá po kopcích Českého středohoří. Díky němu má tak jako vůbec první v této pahorkatině vrch Milá své vrcholové razítko. Jeho dominantou je Elektrárna Počerady, v níž má Jiří Hes jako zaměstnanec Skupiny ČEZ svou domovskou kancelář.

ČEZ: První vrcholové razítko s elektrárnou v Čechách i na Moravě
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

„Jsem lokální patriot z Loun a České středohoří mám rád od dětství. Už jako kluk jsem společně s otcem slezl snad všechny jeho pahorky, kopce i vrchy. To mi zůstalo dodnes, jak mám chvíli čas, vyrazím někam po okolí. V minulosti jsme se navíc s kolegy pouštěli do různých aktivit na ochranu přírody a krajiny. Na radu kamaráda jsem proto nedávno sponzorsky podpořil aktivity občanského sdružení Vrcholová razítka. Za to jsem měl právo vybrat si vrchol, na který se razítko společně s ochrannou schránkou umístí a také možnost spolunavrhovat jeho podobu. Konečnou podobu razítka a výrobu schránky pak zařídilo občanské sdružení,“ přibližuje Jiří Hes, jakým pozoruhodným způsobem se elektrárna na razítko dostala.

Vybral si 510 metrů vysoký vrch Milá v západní části chráněné krajinné oblasti Českého středohoří - v Chožovském nebo také Ranském středohoří. „Milá je skalnatý čedičový  vrch. Z části je pokryt lesem, krom něj se zde také nachází maloplošné stejnojmenné chráněné území přírodní rezervace Milá s výskytem teplomilné skalní a stepní flóry. I když není nejvyšší, tak z něj máte okolní krajinu jak na dlani, včetně uceleného pohledu na Elektrárnu Počerady. To je i důvod, proč je elektrárna na razítku, přece jen už se stala typickou součástí zdejší krajiny.“ dodává Jiří Hes.

Díky němu má tak vrch Milá hned dvě prvenství. Zatím v nepříliš dlouhém seznamu, občanské sdružení začala svou činnost v březnu loňského roku, vrcholových razítek má s 510 metry nejmenší nadmořskou výšku. Zatím jako jediný má pak v razítku otisk industriální stavby.  O to možná bude pro krátko i dálkošlapy a horochodce zajímavější jej získat do svých tuláckých deníků. Ostatně to je i cílem občanského sdružení Vrcholová razítka: Umisťování a správa razítek na turisticky významných stanovištích, zejména na vrcholech hor, kopců, vyhlídek a pahorků nebo i jiných zajímavých místech, čímž by se měla zvýšit návštěvnost víceméně turisticky opomíjených přírodních zajímavostí v České republice.

Vrcholová razítka jsou nebo budou podle pořadí svého vzniku umístěna: I. Smrk (Jizerské hory) 1 124 m, II. Knížecí Stolec (Želnavské hory)1 236 m, III. Plechý (Šumava) 1 378 m, IV. Bobík (Šumava) 1 264 m, V. Lysá hora (Beskydy) 1 323 m, VI. Milá (České středohoří) 510 m, VII. Medvědí hora (přírodní park Vyšebrodsko na Šumavě) 934 m. „Respektive Milá se ho dočká, jakmile to počasí dovolí, zatím ho mám v kanceláři a čekám na vhodnou příležitost vynést ho na vrchol,“ uzavřel Jiří Hes.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…