ČEZ: Se zateplením budovy instalovali v Temelíně i budku pro ohrožený ptačí druh

28.03.2023 10:06 | Komerční článek

Zajistit energetické úspory a současně zázemí pro ohrožený ptačí druh. Takový efekt přineslo zateplení jedné z pomocných budov v Jaderné elektrárně Temelín. Vedle nového pláště totiž energetici na budovu instalovali šest hnízd pro ohroženého rorýse obecného. Podle ornitologů by se do nich noví „obyvatelé“ měli nastěhovat začátkem května.

ČEZ: Se zateplením budovy instalovali v Temelíně i budku pro ohrožený ptačí druh
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

„Plášť budovy procházel rekonstrukcí. Přitom si naši zaměstnanci všimli poměrně velkého počtu rorýsů. Situaci jsme konzultovali s ornitologem a rozhodli jsme se jim na budově vytvořit zázemí,“ uvedl Jan Kruml, ředitel Jaderné elektrárny Temelín.

Ze stěhovavých ptáků zůstává rorýs obecný v České republice prakticky nejkratší dobu. Z teplých krajin se vrací začátkem května a v srpnu se opět přesouvá za teplem. Zajímavostí je, že celý život tráví v podstatě ve vzduchu. „Ve vzduchu spí i páří se. Hnízda využívá k snesení vajíček a jejich zahřívání,“ konstatoval Václav Beran, výzkumný pracovník ALKA Wildlife, o. p. s., který už loni v Temelíně zaznamenal desítky rorýsů. „Jde o ohrožený druh, i proto přístup elektrárny velmi vítám. Budky temelínští umístili velmi sofistikovaně a je velká pravděpodobnost, že zde začátkem května zahnízdí,“ doplnil Václav Beran.

Anketa

Má vláda zvýšit základní sazbu DPH z 21 % na 23 %?

4%
96%
hlasovalo: 26159 lidí

Zkušený ornitolog už v Temelíně vyhlíží také sokoly. „Hnízdo v Temelíně jsem zkontroloval. Byly v něm zbytky potravy. Je tedy patrné, že se sem sokoli vrátili. A pokud se v páru něco nestalo, tak by měli i zahnízdit. To ukáží následující dny,“ poznamenal Václav Beran.

Právě na záchranu kriticky ohroženého sokola stěhovavého se Skupina ČEZ zaměřuje dlouhodobě. „Budky pro sokoly máme umístěny i v jedenácti našich lokalitách. Vedle Temelína jsou to například i Dukovany nebo uhelné elektrárny v Dětmarovicích, Ledvicích nebo Počeradech. Celkově se na našich provozech vylíhlo už přes sto deset mláďat,“ uvedla Kateřina Bohuslavová, ředitelka útvaru ESG Skupiny ČEZ.

Sokoli v Temelíně poprvé zahnízdili před třemi roky, první tři mláďata z elektrárenského provozu vzlétla loni. Na záchraně vysoce ohroženého druhu sokola stěhovavého spolupracuje Skupina ČEZ s ornitology už od roku 2011.

Od začátku roku elektrárna Temelín vyrobila 4,5 terawatthodin elektřiny. Společně s Dukovany jde o zdroje, které produkují největší množství čisté elektrické energie a podílí se tak výraznou měrou na bezemisní výrobě Skupiny ČEZ. Ročně se díky jaderným elektrárnám nevypustí do ovzduší přibližně dvě desítky miliónů tun CO2.

INFORMACE Z JE TEMELÍN 28. 3. 2023

První i druhý blok je v provozu. Pomocné systémy elektrárny pracují podle provozní potřeby bloků.

Informace o parametrech na 1. bloku:

  • blok je v provozu
  • výkon turbogenerátoru – 1102 MWe 
  • výroba elektřiny od začátku roku: 2 273 005 MWh

Informace o parametrech na 2. bloku:

  • blok je v provozu 
  • výkon turbogenerátoru – 1103 MWe 
  • výroba elektřiny od začátku roku: 2 271 984 MWh

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Turistický spolek Lipenska: Cimrman se vrací do Frymburku, břeh Lipna ozdobí jeho busta

22:08 Turistický spolek Lipenska: Cimrman se vrací do Frymburku, břeh Lipna ozdobí jeho busta

Frymburský břeh lipenské přehrady bude zdobit busta nebo jiná hmotná, umělecky cenná připomínka na p…