ČEZ: Současné počasí svědčí dosahování maximálních výkonu dukovanských bloků

09.03.2023 9:15 | Komerční článek

Výkon bloků Jaderné elektrárně Dukovany dosahuje v těchto dnech díky počasí maximálních hodnot. Důvodem jsou současné klimatické podmínky, které jsou pro elektrárnu Dukovany optimální a obvykle nastávají na jaře a na podzim. Díky nim udržují operátoři optimální teplotu chladicího okruhu při minimální spotřebě energie, a dosahují tak maximální výroby.

ČEZ: Současné počasí svědčí dosahování maximálních výkonu dukovanských bloků
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Jedním z hlavních parametrů je teplota vody v chladicích věžích, která v ideálním rozmezí 12,5°C až 14,5°C a odpovídá teplotě vzduchu 0°C až 2°C.

„Díky letošnímu mírnému počasí jsme mohli už 2. března odstavit zimní clony na chladicích věžích a tím snížit teplotu cirkulační chladicí vody vstupující do kondenzátoru turbíny o 1°C. Toto opatření přineslo zvýšení výkonu, který se v průměru pohybuje kolem 500 MWe, o 1 MWe na blok. Při současném provozu tří výrobních bloků přinese odstavení zimních clon v měsíci březnu navýšení výroby o 2160 MWh,“ říká Roman Havlín, ředitel Jaderné elektrárny Dukovany.

Anketa

Jakou školní známkou hodnotíte prezidentství Miloše Zemana?

20%
59%
6%
7%
8%
hlasovalo: 26305 lidí

Mírné zimní počasí má pozitivní vliv také na životnost železobetonového pláště chladicích věží, kdy nedochází k termodynamickému namáhání povrchů plášťů chladicích věží. Při nižších teplotách musí energetici provádět opatření, která chrání věže před negativními účinky mrazů a tím částečně zvyšují teplotu chladicí vody a zvyšují tak i vlastní spotřebu energie. Jedná se mimo jiné právě o tzv. zapínání zimních clon, obtoků chladicí vody přímo do bazénu nebo zvyšování průtoku vody v zařízení.

Aktuálně jsou v Dukovanech v provozu tři výrobní bloky na 100% výkonu. Na bloku číslo 2 probíhá od února pravidelná odstávka pro výměnu paliva. Práce probíhají také uvnitř chladicí věže č. 4, na které energetici provádí obnovu povrchů plášťů i vnitřních vestaveb. Hotová by měla být do konce listopadu. V roce 2022 Dukovany dosáhly páté nejvyšší výroby v historii, a to ve výši 14,73 TWh.

Od začátku roku elektrárna Dukovany vyrobila 2 890 203 megawatt hodin elektřiny. Dukovany a Temelín jsou zdroje, které produkují největší množství čisté elektrické energie a podílí se tak výraznou měrou na bezemisní výrobě Skupiny ČEZ. Ročně se díky jaderným elektrárnám nevypustí do ovzduší přibližně dvě desítky miliónů tun CO2.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

AOPK ČR: Podmáčená louka s masožravkami v Brdech se stala novou přírodní památkou

16:05 AOPK ČR: Podmáčená louka s masožravkami v Brdech se stala novou přírodní památkou

V chráněné krajinné oblasti Brdy přibylo čtrnácté maloplošné zvláště chráněné území – přírodní památ…