ČEZ: Spolehlivá dodávka energie je i na vrcholu

10.11.2012 12:15

Během měsíce září a října technici Skupiny ČEZ společně s firmou VČE-Montáže dokončili pokládku jednožilových kabelů vysokého napětí z dosud ještě provozované trafostanice u dolní stanice lanovky v Peci pod Sněžkou až na Růžovou horu (1354 m) a uvedli toto vedení do provozu. Z Růžové hory elektrickou energii na vrchol Sněžky (1602 m) dodává kabelové vedení 10 kV, které je prozatím napojeno v provizorní trafostanici na Růžové hoře.

ČEZ: Spolehlivá dodávka energie je i na vrcholu
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Stavba nové lanové dráhy na nejvyšší horu Krkonoš si vyžádala i úpravy na energetickém zařízení. Kromě stavby provizorní transformační stanice u dolní zastávky lanové dráhy v Peci pod Sněžkou, to byla i stavba prozatímní transformační stanice na Růžové hoře a přemístění transformační stanice na samotném vrcholu Sněžky. Celkem bylo přeloženo 1,6 kilometrů vedení vysokého napětí směrem od dolní stanice lanové dráhy na Růžovou horu.

Technici Skupiny ČEZ a dalších firem, bez kterých by se celá stavba neobešla, museli pracovat v extrémních podmínkách. Na Růžové hoře, ve výšce 1 354 m. n. mořem, montovali rozvaděče vysokého napětí pro společnost, která vlastní lanovou dráhu a na Sněžce překládali kabely vysokého napětí a stavěli nové prostory pro trafostanici.

„Rekonstrukce a veškeré technické i stavební práce patří k těm obtížnějším, protože vysokohorský terén nedovoluje použití těžké techniky. Také se pohybujeme na území Krkonošského národního parku, proto jsme maximálně ohleduplní k přírodě,“ říká Luboš Rulf z oddělení VN, NN Náchod.

Materiál se musel dopravovat složitě, v některých případech pomáhala letecká technika, jindy se naopak nosil jen tak v batohu na zádech. Naši pracovníci často bojovali s nepřízní počasí. V tomto období je už Sněžka pod sněhem.

Tato zatím částečná rekonstrukce, která posílí spolehlivost dodávky elektrické energie a minimalizuje poruchovost v této horské lokalitě, byla dokončena a energie začala kabelovým vedením vysokého napětí proudit během října letošního roku. V roce 2014 by nové  trafostanice v místech budoucí dolní stanice lanovky a  na Růžové hoře,  měly  začít napájet novou lanovku, která vede přes Růžovou horu až na vrchol ve výšce 1602 m.

Budoucí nové trafostanice zajistí dostatek elektřiny pro tuto turistickou atrakci a posílí výkon v oblasti. Stavba patří vzhledem k nadmořské výšce a povětrnostním podmínkám mezi nejnáročnější investice společnosti ČEZ Distribuce.

Nejvyšší hora v České republice se pyšní nejvýše položenou trafostanicí v Čechách. Energetické zařízení Skupiny ČEZ si můžete prohlédnout přímo proti lanovce. Jeho kompletní rekonstrukce proběhla v roce 2005.

Ve výšce 1602 m zásobuje trafostanice elektřinou lanovou dráhu, poštovnu a zajišťuje záložní dodávky pro objekty na polské straně.

Šárka Beránková, mluvčí Skupiny ČEZ pro východní Čechy

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…