ČEZ: Temelín bude kromě elektřiny vyrábět i med

03.05.2018 17:10

Největší český energetický zdroj nebude od června produkovat jen elektřinu pro pětinu republiky. Nově zde stojí čtyři včelí úly i se svými obyvatelkami, pátý přibude v nejbližších dnech.

ČEZ: Temelín bude kromě elektřiny vyrábět i med
Foto: ČEZ
Popisek: Sergej Vlačiha instaluje včelí úly v temelínském zámeckém parku

Prvního medu by se v Temelíně mohli dočkat v závěru června, k dostání v obchodech ale nebude. Sloužit má jako netradiční dárek. Elektrárna tak chce demonstrovat čistotu své výroby i podporu životního prostředí.

V hlavní sezóně zde může být až dvě stě tisíc včel. Ty by ročně mohly vyprodukovat skoro čtvrt tuny medu. „V těchto podmínkách tak úplně zvyklý včelařit nejsem. Úly mám v lese a tam za celou sezónu dělám z jednoho úlu mezi 40-50 kilogramy medu,“ říká temelínský zaměstnanec Sergej Vlačiha, který se bude o nový temelínský přírůstek starat.

V blízkosti temelínského infocentra, prakticky ve stínu chladicích věží, mají včely optimální podmínky. „Díky rozkvetlému zámeckému parku na tom budou temelínské včely velmi dobře. Relativně snadno mohou přinést pyl a nektar. Z pylu si dělají jídlo pro sebe a z nektaru pak vyrobí první temelínský med,“ vysvětluje Vlačiha.

Návštěvníci temelínského infocentra mohou úly vidět v zadní části parku, který se rozprostírá kolem Infocentra. Pětice úlů bude stát ve dvou řadách. V první řadě budou dva pozorovací úly. Ty mají část plochy prosklenou a návštěvníci mohou nahlédnout přímo útrob včelího úlu. Musí předtím odklopit dřevěné víko. Nebezpečí podle včelaře nehrozí, ale opatrnost je namístě. Ke třem zadním úlům už Sergej Vlačiha chodit nedoporučuje.

Ve zdejším zámeckém parku včely doplňují vzácné kapry, veverky, zajíce nebo hmyz. Entomologové zde už v minulých letech zmapovali výskyt řady motýlů, i proto zde funguje motýlí louka a také ptačí stezka, která přibližuje některé ze čtyřiceti zde žijících druhů ptáků. „Nejde jen o kuriozitu. Potvrzuje se, že jaderné elektrárny patří mezi nejčistší zdroje energie a své okolí ve srovnání s jinou průmyslovou výrobou prakticky nezatěžují. Už se těším, že ochutnám med z areálu Temelína,“ hodnotí nový projekt temelínského infocentra Bohdan Zronek, ředitel divize jaderná energetika Skupiny ČEZ.

Zajímavost chystá ČEZ také v Dukovanech. Na skoro 140 metrech čtverečních plochy připravuje bylinkovou zahrádku s dvanácti druhy bylinek. Ty pak najdou uplatnění v místní kuchyni.

Význam včel už si uvědomoval i nejznámější světový fyzik Albert Einstein, kterému je přisuzován jeden z nejznámějších výroků ohledně včel. „Když včely zmizí ze Země, pak člověku zbývají jen čtyři roky života. Už nebude žádných včel, žádného opylení, žádných rostlin a žádných lidí.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

13:04 ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

Už jen necelý měsíc mohou žáci základních a středních škol posílat videa do soutěže „Vím proč“ o nej…