ČEZ: Temelín je bezpečný, shodují se mezinárodní experti

26.11.2012 9:20

Temelín je provozován v souladu s kritérii Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) a nemá žádné zásadní bezpečnostní nedostatky. Takový je hlavní závěr prověrky (tzv. mise OSART), kterou na jihočeskou elektrárnu vyslala vídeňská agentura MAAE na základě požadavku české vlády. Pro Temelín to byla již 26. mezinárodní kontrola.

ČEZ: Temelín je bezpečný, shodují se mezinárodní experti
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Dvanáct odborníků z osmi zemí po dobu tří týdnů zkoumalo elektrárnu Temelín. Mezinárodní experti se na Temelíně zaměřili na osm oblastí. Kontrolovali organizaci a řízení, provoz, údržbu, technickou podporu, zpětnou vazbu, chemii, radiační ochranu a systém řízení havarijních stavů.

Získané informace porovnávali s kritérii MAAE a výsledky ostatních elektráren. Dnes předali vedení elektrárny první předběžné výsledky, které obsahují 11 doporučení a návrhů na zlepšení, ale i šest dobrých zkušeností. Konečnou zprávu budou zpracovávat ještě tři měsíce a poté ji předají Vládě ČR, která si prověrku Temelína objednala. Z předběžných výsledků například vyplynulo, že Temelín by mohl zavést některé nové praktiky například v oblasti řízení prací v kontrolovaném pásmu. Naopak v šesti případech MAAE elektrárnu Temelín vyzdvihuje a bude ji dávat za vzor i ostatním světovým elektrárnám.

„Prověrka splnila naše očekávání. Určitě jsme nečekali jen chválu. Od toho tyto návštěvy mezinárodních odborníků

nejsou. Jsou o předávání zkušeností v jaderném průmyslu. Jejich doporučení neznamenají, že něco děláme špatně. Je to o tom, jak věci dělat ještě lépe. Končíme pětiletý projekt zlepšování elektrárny (B15T) a připravujeme nový střednědobý plán dalšího našeho rozvoje. Závěry prověrky jsou pro nás cenné a určitě je do tohoto plánu promítneme,“ komentoval výsledky mezinárodní prověrky ředitel elektrárny Temelín Miloš Štěpanovský.

Během jednoho roku odborníci z Mezinárodní agentury pro atomovou energii prověřili obě české jaderné elektrárny. „Je pro nás dobrým signálem, že obě naše elektrárny prošly prověrkami se vztyčenou hlavou. Obě udělaly v poslední době velký kus práce. Dukovany se zaměřily na bezpečné zvýšení výkonu a Temelín na provozní stabilizaci. Jaderné elektrárny jsou ale v provozu desítky let. Průběžné zavádění nových metod a využití zkušeností mezi provozovateli jaderných elektráren je klíčem pro neustálé zvyšování bezpečnosti a zlepšování provozních výsledků,“ uvedl Vladimír Hlavinka, člen představenstva společnosti ČEZ a ředitel divize Výroba.

Temelín teď bude mít rok a půl na to, aby doporučení od mezinárodních odborníků uvedl do praxe. V polovině rok 2014 přijedou experti z MAAE opět na jih Čech, aby si ověřili, jak se elektrárna s jejich doporučeními vypořádala.

Poslední mezinárodní prověrku Temelín absolvoval v loňském roce, kdy elektrárnu hodnotilo sedmnáct odborníků v rámci mise WANO (Světové sdružení provozovatelů jaderných elektráren).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČEZ

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…