ČEZ: Temelín je na plném výkonu

01.09.2018 21:43

Od dnešního odpoledne pracuje temelínská elektrárna na plný výkon. Sta procent dosáhl druhý blok necelé tři dny po obnovení výroby elektřiny. Blok energetici připojili po dvouměsíční plánované odstávce při 50procentním výkonu reaktoru v noci na čtvrtek. Jihočeská elektrárna tak pracuje naplno a kryje pětinu české spotřeby.

ČEZ: Temelín je na plném výkonu
Foto: atominfo.cz
Popisek: Temelín

Dosažení plného výkonu předcházely úspěšné kontroly paliva na 80procentním výkonu reaktoru. Temelínští fyzici při nich ověřovali například rozložení výkonu reaktoru. Po skončení kontrol operátoři zvyšovali výkon reaktoru velmi pozvolna. Tempo nárůstu výkonu bylo necelé jedno procento za hodinu.

Plného výkonu blok dosáhl v sobotu odpoledne. Aktuálně běží závěrečná část kontrol. Ty jsou zaměřeny na palivo a kalibraci měřících systémů. Vedle toho se sleduje chování dalšího zařízení v jaderné a nejaderné části včetně turbíny.

Temelín tak má za sebou obě odstávky pro výměnu paliva. V součtu je zkrátil o pět dní. Více informací k ukončené odstávce druhého bloku najdete zde.

Pozornost ČEZ se nyní začne upírat na Dukovany, které ještě dvě plánované odstávky čekají. Už včera byl pro výměna paliva odstaven čtvrtý blok, odstávka třetího bloku začne počátkem prosince. Více informací k odstávce čtvrtého bloku Dukovan najdete zde.

Od začátku roku elektrárna Temelín vyrobila 9,4 miliónů megawatthodin elektřiny.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

19:02 Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

Celní úřad pro Pardubický kraj upozorňuje na podvodná jednání a žádá veřejnost o obezřetnost při výz…