ČEZ: Temelín má první letošní med

30.06.2021 22:54

Šedesát kilogramů medu stočil včelař Sergej Vlačiha z pěti úlů umístněných v těsné blízkosti Jaderné elektrárny Temelín. Med stáčel ve třech várkách. ČEZ pětici úlů do parku kolem temelínského infocentra instaloval před třemi roky. Mají symbolizovat čistotu provozu jihočeské jaderné elektrárny.

ČEZ: Temelín má první letošní med
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Ve třech várkách stočil včelař Sergej Vlačiha šedesát kilogramů medu. Šlo především o smíšený květový med. „Letošní medová sezóna má kvůli chladnému květnovému počasí lehké zpoždění. Kvalitu medu to ale neovlivnilo,“ uvedl Sergej Vlačiha, který je současně i temelínským zaměstnancem.

Podle včelaře jsou v parku pro včely ideální podmínky i proto počítá s dalšími várkami medu. „Park je hodně rozkvetlý a včelám se tady daří dobře. V následujících týdnech bychom se mohli dočkat akátového a pak i lipového medu,“ upřesnil včelař.

První med energetici stočili v roce 2018. Oficiálnímu představení medu předcházela jeho radiační kontrola. Tu ČEZ prováděl ve své Laboratoři radiační kontroly okolí v Českých Budějovicích. „Stejnou analýzu jsme provedli i na medu, který je běžně dostupný v obchodech. Výsledky obou jsou totožné a jsou menší, než je například radioaktivita banánu nebo kávy,“ uvedl tehdy Marek Kurfiřt, vedoucí Laboratoře radiační kontroly okolí elektrárny Temelín.

Anketa

Je třeba zpřísňovat covidové restrikce? (Ptáme se od 30.6.2021)

28%
69%
hlasovalo: 6954 lidí

Podle vedení elektrárny není med určen k prodeji, ale slouží jako netradiční dárek z prostředí jihočeské jaderné elektrárny. „Dárky z vlastní „zahrádky“ mají vždy největší hodnotu. Přírodní med navíc potěší skoro každého,“ poznamenal Jan Kruml, ředitel jaderné elektrárny Temelín.

Včely nejsou jedinými zvířecími obyvateli temelínské elektrárny. Od počátku provozu elektrárnu Temelín obývají zajíci, v posledních letech zde hnízdí sokoli a v parku mají vzácné kapry, veverky, motýly a vedle toho zde ornitologové napočítali na čtyřicet druhů ptáků.

Význam včel už si uvědomoval i nejznámější světový fyzik Albert Einstein, kterému je přisuzován jeden z nejznámějších výroků ohledně včel. „Když včely zmizí ze Země, pak člověku zbývají jen čtyři roky života. Už nebude žádných včel, žádného opylení, žádných rostlin a žádných lidí.“

Od začátku roku elektrárna Temelín vyrobila 7,7 terawatthodin elektřiny. Společně s Dukovany jde o zdroje, které produkují největší množství čisté elektrické energie a podílí se tak výraznou měrou na bezemisní výrobě Skupiny ČEZ. Ročně se díky jaderným elektrárnám nevypustí do ovzduší přibližně dvě desítky miliónů tun CO2.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…