ČEZ: Temelín má první med. Jeho složení i kvalita je k nerozeznání od ostatních medů

15.06.2018 16:42

Čtyřicet pět kilo medu stočil před několika dny temelínský včelař Sergej Vlačiha. Medu se energetici dočkali jen měsíc poté, co v parku u svého Infocentra instalovali čtyři včelí úly. Do prodeje ale tento včelí produkt nepůjde, ČEZ ho chce využívat jako netradiční dárek z prostředí jaderné elektrárny a současně tím upozornit na čistotu provozu svého největší zdroje.

ČEZ: Temelín má první med. Jeho složení i kvalita je k nerozeznání od ostatních medů
Foto: atominfo.cz
Popisek: Temelín

Oficiálnímu představení medu předcházela jeho radiační kontrola. Tu ČEZ prováděl ve své Laboratoři radiační kontroly okolí v Českých Budějovicích. „V půllitrových vzorcích jsme prováděli tak zvanou gamaspektrometrickou analýzu, což je analýza, která běžně slouží ke zjišťování přítomnosti radionuklidů ve vzorcích životního prostředí. Stejnou analýzu jsme provedli i na medu, který je běžně dostupný v obchodech. Výsledky obou jsou totožné a jsou menší, než je například radioaktivita banánu nebo kávy,“ představil metodu a závěr kontroly Marek Kurfiřt, vedoucí Laboratoře radiační kontroly okolí elektrárny Temelín.

Podle včelaře, kterým je temelínský zaměstnanec Sergej Vlačiha, jsou v parku pro včely ideální podmínky. „Park je hodně rozkvetlý a včelám se tady daří dobře. První várka medu je akátová, až rozkvetou lípy, můžeme se těšit na lipový med,“ upřesnil Sergej Vlačiha.

Podle vedení elektrárny není med určen k prodeji, ale bude sloužit jako netradiční dárek z prostředí jihočeské jaderné elektrárny. „Příroda, čisté životní prostředí a jaderné elektrárny k sobě patří. Nejen zámecký park, ale i okolní příroda ukazuje, že se u elektrárny daří i stovkám vzácných živočichů,“ vysvětlil temelínský ředitel Jan Kruml.

V pěti úlech by zde ve špičce mohlo být až dvě stě tisíc včel. Ve zdejším zámeckém parku doplňují vzácné kapry, veverky, zajíce nebo hmyz. Entomologové zde už v minulých letech zmapovali výskyt řady motýlů, i proto zde funguje motýlí louka a také ptačí stezka, která přibližuje některé ze čtyřiceti zde žijících druhů ptáků.

Informaci k instalaci úlů najdete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

16:08 Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

Finanční správa začala poplatníky vyrozumívat o nové výši daně z nemovitých věcí. Zhruba milion drži…