ČEZ: Temelín meziročně snížil vlastní spotřebu elektřiny o více než pět tisíc MWh

18.01.2024 13:48 | Tisková zpráva

O 5400 MWh elektřiny méně než v roce 2022 spotřebovala loni Jaderná elektrárna Temelín. Je to výsledek moderní matematické metody na zpracování velkých dat (Big Data).

ČEZ: Temelín meziročně snížil vlastní spotřebu elektřiny o více než pět tisíc MWh
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

ČEZ pomocí umělé inteligence nastavuje provoz největších temelínských čerpadel od roku 2021. Celkově loni elektrárna spotřebovala 803 tisíc MWh elektřiny, tedy zhruba pět procent z vyrobené elektřiny.

Elektřinu, kterou za rok spotřebují domácnosti menšího města, loni ušetřila Jaderná elektrárna Temelín. Je to výsledek na optimálního nastavení především největších cirkulačních čerpadel, které zajišťují oběh vody chladicími věžemi a kondenzátory ve strojovně. Od předloňského roku k tomu energetici využívají výsledky moderních matematických metod na zpracování velkých dat.

Anketa

Bude Donald Trump v listopadu zvolen prezidentem USA?

89%
6%
hlasovalo: 26569 lidí

„S Big Data jsme pro provozní režimy začali pracovat v roce 2021 u prvního bloku. Od loňského roku metodu využíváme naplno pro oba bloky. Díky tomu se nám podařilo ušetřit více než pět tisíc MWh elektřiny,“ uvedl Jan Kruml, ředitel Jaderné elektrárny Temelín.

Pomocí moderních matematických metod energetici porovnávají hned několik veličin – teplotu a vlhkost vzduchu, teplotu chladicí vody a vlastní spotřebu cirkulačních čerpadel, která vhání vodu do chladicích věží. Výsledkem je pak optimální nastavení výkonu čerpadel vhánějících vodu do chladicích věží. Toto nastavení pak operátoři dvakrát denně aktualizují v návaznosti na předpověď počasí.

„Efektivita provozu našich elektráren není jen o zvyšování výkonu nebo zvládnutých odstávkách. Je to i o úsporách, které se optimálním řízením provozu dají získat. Jen loňské úspory v Temelíně by stačily k pokrytí roční spotřeby přibližně patnácti set českých domácností,“ konstatoval Bohdan Zronek, člen představenstva ČEZ a ředitel divize jaderná energetika.

Od začátku roku elektrárna Temelín vyrobila 0,8 terawatthodin elektřiny. Společně s Dukovany jde o zdroje, které produkují největší množství čisté elektrické energie a podílí se tak výraznou měrou na bezemisní výrobě Skupiny ČEZ. Ročně se díky jaderným elektrárnám nevypustí do ovzduší přibližně dvě desítky miliónů tun CO2.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

BESIP: Skrytá měření odhalila další rizikové místo v Libereckém kraji

7:14 BESIP: Skrytá měření odhalila další rizikové místo v Libereckém kraji

V Hajništi překračuje maximální povolenou rychlost v obci skoro 90 procent motoristů. Výjimkou nebyl…