ČEZ: Temelín odpojil druhý blok, energetici opraví těsnění v nejaderné části

31.01.2024 9:36 | Tisková zpráva

Jaderná elektrárna Temelín dnes ráno krátkodobě odpojila od přenosové sítě druhý výrobní blok. Příčinou je indikace netěsnosti ve vnitřním okruhu chlazení generátoru. Jde o provozní záležitost, bez vlivu na okolí či odběratele. Výměnu chladiče však nelze provést za plného provozu. Práce by včetně vychlazení a opětovného nahřátí neměly trvat déle než několik dnů.

ČEZ: Temelín odpojil druhý blok, energetici opraví těsnění v nejaderné části
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

O postupném snižování výkonu a odpojení druhého bloku od přenosové sítě rozhodlo vedení elektrárny na základě indikace možné netěsnosti v uzavřeném vnitřním systému chlazení generátoru. Samotná kontrola a případná výměna některého z chladičů není možná za plného provozu a v horkém stavu. Primárního okruhu se práce nijak nedotknou, stejně jako prvního výrobního bloku, který je v provozu na stoprocentním výkonu.

Anketa

Je Petr Pavel dobrým prezidentem?

2%
96%
hlasovalo: 27573 lidí

Délka prací se bude odvíjet od výsledku kontroly systému, pohybovat by se ale měla nejvýše v řádu několika dnů. Odběratelů se krátkodobé odpojení bloku nijak nedotkne, náhradu zajistí ČEZ z jiných energetických zdrojů.

Turbosoustrojí v Jaderné elektrárně Temelín jsou největší v České republice. Každý z výrobních bloků disponuje sestavou jednoho vysokotlakého a tří nízkotlakých dílů turbíny na něž přímo navazuje elektrický generátor s maximálním možným výkonem 1125 MWe. Slouží k přeměně tepelné energie na elektrickou a prostřednictvím tzv. odběrů dodává páru do tepelných výměníků.

Za nominálních podmínek proudí parovody k vysokotlakému dílu parní turbíny cca 5263 tun páry za hodinu o teplotě 273,6 °C, tlaku 5,8 MPa, obvodová rychlost lopatek nízkotlakých dílů přesahuje dvojnásobnou rychlost zvuku. Vychlazení celého soustrojí trvá řádově desítky hodin, v závislosti na dalších podmínkách.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ v I. čtvrtletí vydělal 13,6 mld. Kč, meziročně o čtvrtinu více

10:04 ČEZ v I. čtvrtletí vydělal 13,6 mld. Kč, meziročně o čtvrtinu více

Provozní zisk před odpisy (EBITDA) dosáhl v I. čtvrtletí 40,3 mld. Kč, což znamená meziroční nárůst …