ČEZ: Temelín už letos vyrobil deset terrawatthodin bezemisní elektřiny, českým domácnostem by vystačila na sedm měsíců

24.08.2022 20:39 | Komerční článek

Relativně teplé léto neovlivňuje výrobu elektřiny v českých jaderných elektrárnách Temelín a Dukovany. Průběžných výrobních milníků dosáhly obě s mírným předstihem. Významně tomu pomohly modernizace a investice v uplynulých letech.

ČEZ: Temelín už letos vyrobil deset terrawatthodin bezemisní elektřiny, českým domácnostem by vystačila na sedm měsíců
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Ukazatel výroby prvního výrobního bloku Temelína se i v průběhu relativně teplého srpna pohybuje kolem hodnoty 1080 MWh. O 100 MWh více, než tomu bylo v prvních letech po spuštění druhé české jaderné elektrárny. Zároveň energetici zvýšili spolehlivost provozu a stabilizovali délku odstávek.

Anketa

Blíží se konec Zemanova mandátu. Jakou školní známkou hodnotíte jeho prezidentství? (Hlasování od 22. 8. 2022)

58%
13%
10%
9%
10%
hlasovalo: 16883 lidí

„Je to výsledek důrazu na bezpečnost provozu, údržbu a rozumně řízené investice. Projevuje se efekt modernizací z minulých let. A nijak nám nevadí ani například teplejší počasí, “ vysvětluje člen představenstva a ředitel divize jaderná energetika Skupiny ČEZ Bohdan Zronek.

Do klíčových českých bezemisních zdrojů investuje ČEZ dlouhodobě v průměru více než miliardu korun ročně. Vyměnili například většinu turbosoustrojí a dalšího zařízení a využili projektové rezervy. Nominální výkon českých jaderných elektráren díky tomu vzrostl o přibližně 500 MW. „Dá se to přirovnat k tomu, jako bychom postavili menší jaderný blok, nebo celou uhelnou elektrárnu. Bez zvýšení emisí nebo záboru půdy,“ dodává Zronek.

Výrobního milníku 10 TWh dosáhl Temelín o 18 dní dříve než v loňském roce. Podle vedení elektrárny z toho ale zatím není možné usuzovat na úspěšnost letošní výroby. „Odstávka druhého bloku pro výměnu paliva začala o něco později než v loňském roce a od toho se odvíjí i výrobní ukazatele. Klíčový je nyní průběh prací a výsledky testů a zkoušek. Prioritou je vždy bezpečnost,“ doplňuje ředitel Jan Kruml.

Aktuální výroba Jaderné elektrárny Temelín by ve srovnání s rokem 2021 pokryla přibližně sedmiměsíční spotřebu všech českých domácností. Celková spotřeba celé České republiky v uplynulém roce dosáhla, dle statistiky Energetického regulačního úřadu, hodnoty 73,7 TWh.

Od začátku roku elektrárna Temelín vyrobila 10 000 000 megawatt hodin elektřiny. Dukovany a Temelín jsou zdroje, které produkují největší množství čisté elektrické energie a podílí se tak výraznou měrou na bezemisní výrobě Skupiny ČEZ. Ročně se díky jaderným elektrárnám nevypustí do ovzduší přibližně dvě desítky miliónů tun CO2.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

16:08 Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

Finanční správa začala poplatníky vyrozumívat o nové výši daně z nemovitých věcí. Zhruba milion drži…