ČEZ: Temelínský první blok opět vyrábí elektřinu

12.11.2019 15:03

V pondělí večer připojili operátoři první blok k přenosové soustavě. Obnovení výroby elektřiny předcházelo vyvažování, kontroly a diagnostika turbíny. Aktuálně je blok na sedmdesáti procentech výkonu. Druhý blok je v provozu na plném výkonu.

ČEZ: Temelínský první blok opět vyrábí elektřinu
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Pondělní kontroly prováděli odborníci od výrobce. Na Temelín přivezli speciální měřící aparaturu, která měří vzájemnou polohu těsnících kroužků statorové části turbíny a její hřídele. Na základě výsledků provedených kontrol je potvrzen další provoz turbosoustrojí.

Specialisté také upravili vyvážení celého turbosoustrojí. „Bedlivě budeme sledovat provozní parametry, prioritou je pro nás samozřejmě bezpečnost zařízení, které budeme provozovat další desítky let,“ uvedl Jan Kruml, ředitel JE Temelín

Důvodem odpojení prvního bloku od přenosové soustavy bylo zvýšené chvění, které operátoři zaznamenali v neděli ráno. Jednalo se o provozní záležitost bez vlivu na jadernou bezpečnost. I proto vedení elektrárny rozhodlo ponechat v provozu reaktor, konkrétně na třetinovém výkonu. (více informací k odpojení najdete na https://www.cez.cz/cs/pro-media/tiskove-zpravy/temelin-bude-kontrolovat-turbinu-prvniho-bloku-68443)

Od začátku roku elektrárna Temelín vyrobila 13,4 terawatthodin elektřiny. Společně s Dukovany jde o zdroje, které produkují největší množství čisté elektrické energie a podílí se tak výraznou měrou na bezemisní výrobě Skupiny ČEZ. Ročně se díky jaderným elektrárnám nevypustí do ovzduší přibližně dvě desítky miliónů tun CO2.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…